Marjan en Jeffrey
Marjan en Jeffrey

Goedendag,

Wij zijn op zoek naar
Een opstal verzekering en vroegen ons af waar jullie deze hebben.
Wij hebben een traditionele rietdak.
Hoor graag van jullie

Michael
Michael

Interpolis lijkt qua premie aantrekkelijk maar kijkt met name naar de WOZ-waarde en niet naar de herbouwwaarde. Unive rekent een extra hoge premie voor monumenten. Rietpolis (van Lanschot) is qua voorwaarden en premie redelijk. Maar uiteindelijk ben ik uitgekomen op Donatus. Lijkt in eerste instantie duur voor rietgedekte panden. Maar je krijgt een extra korting op je premie als je een lening hebt bij het restauratiefonds, lid bent van bv Bewoond Bewaard en natuurlijk een instapkorting van 15%. Na 2 jaar kun je profiteren van de winstdeling die ongeveer 40% van de premie bedraagt.

Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)

Als het een rijksmonument betreft welke valt in de categorie "niet woonhuis" (zoals soms het geval is bij een boerderij) dan is de SIM regeling voor onderhoud van toepassing. Als basis voor het berekenen van het maximale subsidiabele bedrag is de herbouwwaarde maatstaf in deze regeling. In dat geval is een juiste herbouwwaarde dus van belang. Ik heb regelmatig meegemaakt dat bij de diverse sim-aanvragen die ik verzorgt heb de herbouwwaarde veel te laag was ingeschat door de betreffende verzekeringsmaatschappij. Meestal wordt deze herbouwwaarde ingeschat naar aanleiding van de WOZ-waarde. Voor monumenten is dit echter onvoldoende. De enigste partij die altijd gebruik maakt van echte taxaties ter plaatse van gespecialiseerde taxateurs op dit gebied is Donatus is mijn ervaring. Overweeg dus goed of een premie van enkele tientjes goedkoper wel de winst oplevert die je voor ogen hebt.

Michael
Michael

Donatus is zonder extra instapkortingen (zoals bv bij een lening van het restauratiefonds) wel duurder dan "enkele tientjes". Zij zien rietgedekte objekten namelijk als extra risicovol en hanteren derhalve een premie-promillage van 2,8 (Comfort verzekering). Voor niet rietgedekte objecten rekenen ze 0,8%. Dus dat is nogal een verschil. Alleen na gebruik van alle instapkortingen zijn ze concurrerend ten opzichte van andere verzekeraars die ook gebruik maken van de herbouwwaarde en gespecialiseerde taxateurs (zoals bv Unive)


inloggen of registreren om te reageren.