Beste groepsleden,

Mijn naam is Marcel Scheel. Werkzaam bij DokterHoutworm.nl. Wij inspecteren, adviseren en behandelen bij houtaantastende insecten, ook bij monumenten. Dmv 'natte' behandeling (impregneren, injecteren en vernevelen). Maar ook door het inpakken en begassen. Hierdoor kan een monument in authentieke staat blijven, terwijl houtinsecten in alle levensstadia uitgeschakeld worden. Bijgaand wat voorbeelden van monumenten in het Openluchtmuseum Arnhem en de Watermolen van Haaksbergen welke behandeld zijn. Op de site staan diverse video's met uitleg en tips

Henrieke van Eerten
Henrieke van Eerten

Goedemorgen Marcel, dank voor je bericht en wat een prachtige foto's! Op monumenten.nl (onder 'vind de juiste specialist') is een bedrijvengids opgenomen waar je DokterHoutworm (gratis) in kan schrijven, zo kunnen nog meer monumenteneigenaren jullie vinden.

Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)

Dag Marcel, misschien kun je als dokter deze sluikreclame nog goed maken...
Heb je nog een alternatieve tip voor de betrijding van huiszwam welke zich in het houtwerk en metselwerk genesteld heeft van ca 1/3 van een rijksmonument? De gewone methode is mij bekend en zorgt voor heel veel schade en historische waarden die verloren gaan. Zijn er misschien al verbeterde technieken als vergassen en heet stoken die bewezen werken tegen de huiszwam? Uitgangspunt moet zijn: verdelging van de huiszwam met zo min mogelijk schade aan het monument. Alleen daar waar het houtwerk echt zover is aangetast dat het te verzwakt is het houtwerk vervangen. Metsel- en pleisterwerk bij voorkeur zo min mogelijk aantasten.

Marcel Scheel
Marcel Scheel

Beste Eelco. Het begassen is enkel toegestaan bij een aantal houtaantastende insecten. Begassen mag niet wanneer er alleen huiszwam is. Het is ook niet effectief tegen zwam. Over het algemeen is bij zwamvorming de luchtvochtigheid vaak een issue. Wanneer u een mail stuurt met deze vraag naar info@dokterhoutworm.nl kunnen wij dit verder oppakken.

Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Dag Marcel, Een praktijkvoorbeeld tijdens een algehele restauratie van een topmonument wordt er huiszwam geconstateerd ter hoogte van een muurplaat waar de goot in het verleden heeft gelekt. Tijdens het gebruik van het pand heeft de vorige eigenaar deze aantasting nooit opgemerkt. Ook niet tijdens de periodieke bouwkundige inspecties. Na verkoop worden veel voorzetwanden en betimmeringen uit de jaren 80 (?) verwijderd en is het de bedoeling dat het pand een andere functie krijgt. Het hele proces van verkoop, verkrijgen van bouwvergunningen en de rechtsgang vanuit de buurt om de komst van een partycentrum te voorkomen resulteert er in dat de nieuwe eigenaar pas 2 jaar na aankoop kan beginnen. 2 bouwstops verder zitten we inmiddels ver in jaar 4 van leegstand en is de 3de bouwstop een feit omdat de zwamsaneerder wel heel rigoureus aan de gang is gegaan, een ravage achterlaat, het pand door weggehakte delen van dragende muren instabiel is geworden en er en passant 6 monumentale schuifkozijnen in stukken gezaagd zijn omdat de (niet onbekende grote) saneerder van mening is dat al het houtwerk tot een meter verwijderd van de laatste uitlopers van de zwam verwijderd dient te worden. Er was weinig van het pand over gebleven als een voorbijganger niet op paaszondag ons belde dat op goede vrijdag en zaterdag er toch wel heel veel zaken de container in verdwenen en of dat de bedoeling was? De uitlopers van de zwam zitten 10 tallen meters ver. Binnen is op veel plaatsen al het stucwerk verwijderd en had de saneerder vele duizenden injecteerpluggen in de muren geboord, al het metselwerk rondom balkkoppen weggehakt en is het nu een grote gatenkaas. Door de bouwstop heeft vocht weer alle kans en zal de zwam ondanks alle ingespoten fungiciden zeer waarschijnlijk weer actief worden. Des te langer het duurt des te erger straks de situatie. Hoe dit rijksmonument te redden zonder alle historische waarden aan te tasten? Er is al zoveel kapotgemaakt. Is de enigste methode dan alleen maar die van de saneerder? Heeft de markt zich in al die jaren dan niet verder ontwikkeld met nieuwe methoden. Waar zijn de methodes met verhitten d.m.v. warme lucht of magnetrongolven van 20 jaar geleden gebleven? Zijn er geen nieuwe ontdekkingen gedaan? Dokter kunt u ons helpen?
Fons Van de Voordt
Fons Van de Voordt
Hopelijk komt het helemaal goed met Huize Randenbroek. Nog steeds / te vaak grijpen gemeentes niet in waar een pand verkommert of heerst er onkunde of gebrek aan kennis. Echter ook in dit geval duurt het wel erg lang en vraag ik mij af wat er intussen gebeurt, ook vanuit de gemeente om dit vlot te trekken. Het pand wordt er niet beter op en het is een schande voor de stad. Het staat er bij zoals we dat vooral kennen vanuit het buitenland: een verlaten bouwplaats. On-Nederlands. Intussen wordt het pand er niet beter op. Jacob van Campen moest eens weten...

inloggen of registreren om te reageren.