Jaap en Ria Vaarkamp
Jaap en Ria Vaarkamp

Het jaar 2019 was een beetje apart jaar. Opeens moest er subsidie worden aangevraagd bij het RCE. Voor de monument eigenaren welke al gestart waren met een renovatie was er een eenmalig overgangsjaar. In dit overgangsjaar konden de kosten van bijgebouwen nog meegenomen worden.
We hebben een goede uiteenzetting geven over de gemaakte kosten, weining foto's (kunnen) aanleveren en een goede begeleidende brief geschreven.
En zonder extra verklaringen is onze aanvraag goedgekeurd.

Zijn er nog meer mensen welke gebruik hebben gemaakt van dit overgangsjaar en wat zijn jullie ervaringen?

Nadja Keuter
Nadja Keuter

Ter info, dit komt uit een nieuwsbericht (01/09) van de Rijksdienst, er zijn ruim 6000 aanvragen voor subsidie gedaan en maar een heel klein aantal afgewezen. Ik heb voor de Rijkdienst samen met een aantal van hun medewerkers en een aantal eigenaren begin dit jaar getest hoe de aanvragen ingediend zouden moeten worden. Het kwam op mij heel makkelijk en betrouwbaar (via DigID) over, hoe vonden jullie dit?

Woonhuissubsidie
Eind juli hebben de eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie de beschikking ontvangen op hun aanvraag voor de woonhuissubsidie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft 6.310 aanvragen kunnen honoreren voor een totaal bedrag van € 36,5 miljoen. Afgewezen zijn 128 aanvragen, bijvoorbeeld omdat het geen rijksmonument betrof, er geen sprake was van een woonfunctie of particulier eigendom, of omdat de aanvraag onvoldoende was onderbouwd.

De woonhuissubsidie is in 2020 van start gegaan en vervangt de fiscale aftrek. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april subsidie aanvragen voor onderhoudskosten die gemaakt zijn in het kalenderjaar ervoor. De subsidie bedraagt 38% van de subsidiabele onderhoudskosten.

Nog dit jaar wordt het aanvraag- en afhandelingsproces van deze eerste beschikkingsronde geëvalueerd.


inloggen of registreren om te reageren.