We hebben vorige week een monument gekocht en nu ben ik als een idioot aan het inlezen over duurzaam verwarmen, isoleren, enzovoorts. Dit forum lijkt een erg mooie plek, hopelijk kan iemand me een beetje op weg helpen.

Het is een pand uit de jaren 60, in Rietveld stijl. Veel glas en stalen kozijnen dus. En geglazuurde bakstenen, dus spouwisolatie wordt lastig, maar dat komt later.
Ik wil nu eerst kijken wat voor verwarming we het beste kunnen gaan regelen. Momenteel zit er alleen een hete lucht verwarmingsysteem in met roosters in alle kamers. En 2 gastkachels in 2 kamers als bijverwarming. Er is een CV ketel aanwezig, maar huur. Liefst wil ik zoveel mogelijk zonder gas verwarmen.
We hebben een groot plat dak, dus genoeg ruimte voor zonnepanelen en / of collectoren.
We werken allebei vanuit huis, dus het huis moet de hele dag aangenaam warm zijn.
We willen in ieder geval vloerverwarming aanleggen met een warmtepomp.

Nu heb ik de volgende vragen: Kunnen we de hete lucht verwarming blijven gebruiken als bij-verwarming? Ik weet niet precies wat daar nu voor systeem/kachel op zit, maar ik gok dat ie op gas werkt.

Wat voor warmtepomp is handig? Is lees lucht-water, of water-water? Wat zijn de voordelen/nadelen en waneer is iets wel/niet mogelijk? Het huis staat op een perceel van 1500 meter in het bos.

Zijn zonne collectoren handig? Of gewoon voor alleen panelen gaan?

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Ik hoop dat [~25] dit bericht leest, want zo te zien ben jij een ervaringsdeskundige :)

Groeten, Pim.