Na een brand moet onze boerderij weer herbouwd worden. De CV werd aangestuurd door een HR combiketel. Ik wil nu overgaan op vloerverwarming op de begane grond en ben mij aan het oriƫnteren voor verwarming op de slaapkamers boven. De slaapkamers gebruiken we minimaal. Verder verwarmen we de deel nog met de houtkachel. Wat zijn de mogelijkheden voor verwarming van onze boerderij ? Waar zou ik een onafhankelijk advies kunnen krijgen. Zijn er subsidiemogelijkheden ? Arie Krijgsman
Anoniem (niet gecontroleerd)
 • Login of registreer om te reageren
 • Met interesse las ik zojuist uw bericht met betrekking tot verwarming van uw boerderij. Mijn bedrijf is gespecialiseerd in dergelijke trajecten. Zo maken wij onder andere warmteverliesberekeningen, BENG berekeningen en installatieontwerpen. Onze specialisatie is warmtepompen en bodemenergie, en uiteraard subsidietrajecten. Wilt u meer weten dan kunt u mailen naar roel@comfort-energy.nl of bellen naar 06-22990069.
  Jeroen Hulsen
 • Login of registreer om te reageren
 • Je kan met je houtkachel ook een buffervat verwarmen, wat je weer voor je vloerverwarming gebruikt. Zelf geen ervaring mee, maar heb wel iemand gezien die een combi heeft gemaakt met houtkachel, warmtepomp en van die thermosfles panelen. Hij had een dubbele spiraal in het buffervat om dit op verschillende manieren te kunnen verwarmen.
  Pieter Goldhoorn
 • Login of registreer om te reageren
 • Wij hebben een houtkachel en een pelletkachel waarmee we naast de verwarming van de kamer ook een buffervat verwarmen. De vloerverwarming in aangesloten op het buffervat. In de ruimtes zonder vloerverwarming hebben we een radiator die is aangesloten op hetzelfde buffervat. Voor de vloerverwarming moet het buffervat op 40 graden worden gebracht en voor de radiatoren moet de temperatuur van het buffervat eigenlijk naar 60 graden. Maar we hebben gemerkt dat als je de ruimte vrijwel niet gebruikt een radiator temperatuur van 40 graden voldoende is en dat scheelt enorm in de hoeveelheid hout die je moet stoken. Wij denken er zelfs over om het buffervat ook via een warmtepomp op temperatuur te houden.
  HofTiengemeten
 • Login of registreer om te reageren
 • Sterker nog, het zou me niets verbazen als er binnenkort flinke restricties aan houtkachels binnen de bebouwde kom opgelegd worden. Een boerderij staat meestal niet in de bebouwde kom, maar als het er vlak bij is, kan het wel gevolgen hebben.
  Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
 • Login of registreer om te reageren
 • Zorg voor een laag temperatuur verwarmingssysteem. Duurzaamheidsmaatregelen als warmteterugwinning e.d. zijn hier beter op aan te sluiten dan bij een hoogtemperatuursysteem zoals de traditionele CV. Je hebt het al over vloerverwarming, dat is een prima uitgangspunt. Maar denk ook eens aan muur- en plafondverwarming. Goed gebalanceerd een ideale en comfortabele manier van verwarmen met een hoog rendement. De bestaande HR-ketel kan nu nog prima als warmtebron gebruikt worden. Als straks de warmtepompen goedkoper worden dan kan de HR gemakkelijk voor iets duurzamers vervangen worden. Voor duurzaamheidsmaatregelen als bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers is er een subsidie van het rijk zie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren