Jaap en Ria Vaarkamp
Jaap en Ria Vaarkamp
We hebben onlangs onze 5 roeden hooiberg laten opknappen en een nieuw rieten dak hierop laten leggen. Het betreft een rijksmonument. Vroeger konden we deze kosten gewoon opgeven als kosten voor instandhouding en kregen ongeveer 30% terug. Maar door de nieuwe subsidie regels kan dit alleen voor woonhuizen. Ook de SIM subsidie is volgens ons geen mogelijkheid omdat dit alleen voor kleine onderhoudswerkzaamheden is bedoeld. Dit is een max. van 3% van de herbouwwaarde. Weet iemand een mogelijkheid om toch een deel van de kosten terug te krijgen?

Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
De vroegere landelijke pot voor restauratiesubsidie is overgeheveld naar de Provincies toen de BRIM-regeling de SIM-regeling werd. Sindsdien hebben de provincies dus een jaarlijks budget om in te zetten voor restauraties van NIET woonhuis rijksmonumenten. Elke Provincie zet deze subsidies echter anders in en de regel is altijd: eerst aanvragen en dan pas beginnen met de werkzaamheden.... Maar misschien is er nog een mouw aan te passen. Mijn advies is dus: 1- neem contact op met de Provincie ter plaatse 2- neem contact op met de gemeente ter plaatse (mogelijk is namelijk er ook nog een plaatselijke subsidie)
Jaap en Ria Vaarkamp
Jaap en Ria Vaarkamp
Zojuist contact gehad met de Provincie Gelderland. In het gesprek kwam zeker de wil van de provincie om financieel te helpen van voren. Alleen kwam ook tijdens het gesprek naar voren dat de subsidiabele kosten minimaal 50.000 euro moeten bedragen. Helaas gaan we met alle renovatie plannen niet aan toe komen. De provincie schat de hulp van de gemeente niet zo groot omdat er op ons erf geen gemeentelijke monumenten staan. Maar deze zullen we ook nog even raadplegen. Volgende plan is om een overleg te hebben met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit omdat iemand aangaf dat dit mogelijk wel onder de woonhuissubsidie ondergebracht kan worden omdat de hooiberg samen met het woonhuis in één monument complexnr is opgenomen.

inloggen of registreren om te reageren.