Religieus erfgoed

Openbare groep 56 leden
 • Hallo alle,
  Medio 2021 gaan wij eigenaar worden van een kerk in Den Helder. Wij gaan er een woonhuis in maken.

  Groet,
  Spencer en Gretha

 • https://www.toekomstreligieuserfgoed.nl/artikelen/verduurzaamde-kerk-gr… Verduurzamen van je monument kan al een uitdaging zijn. Verduurzaming van religieus erfgoed vraagt vaak nog meer creativiteit. Op de website van (programma) Toekomst Religieus Erfgoed vind je nu ook een speciaal dossier over dit onderwerp.

 • Dit najaar organiseert de ErfgoedAcademie, samen met de VBMK, een tweetal webinars en een cursus Behoud je kerkgebouw. Op 27 augustus is de webinar 'kansen voor kerken' Zie voor meer info de website van de ErfgoedAcademie, in hdet bijzonder https://www.erfgoedacademie.nl/opleidingsaanbod/kansen-voor-kerken-2020

 • Graag stel ik me even voor: als Founder van Flow in Home reinig ik sinds 2013 energetisch woningen, bedrijven, gebouwen en gebieden. Zeker religieus erfgoed hebben een geschiedenis, die nog aanwezig is de gebouwen. Dit zorgt voor disbalans en soms zelfs tegenwerking. Gelukkig zorgt een energetische reiniging voor erkenning van het verleden en van daaruit voor een vrije en kansrijke nieuwe omgeving met een prettige vibe.

 • Ik doe sinds 2013 onderzoek naar herbestemming van kerken in Duitsland en sinds 2020 samen met een onderzoeksgroep aan de universiteit van Bonn: Sakralraumtransformation. Funktion und Nutzung religiöser Orte in Deutschland: https://gepris.dfg.de/gepris/projekt/387623040

 • Ik ben lid van de Plaatselijke Commissie van de Dorpskerk Huizum (oudste monument van de stad Leeuwarden) die sinds 6 jaar onder een Friese erfgoedstichting valt en lied periodiek mensen in en om de kerk rond. Mijn Engelstalige inleiding over het behoud van religieus erfgoed (met de Dorpskerk als casus) voor studenten staat op www.dorpskerkhuizum.nl.

 • Stichting Joods Werkdorp Slootdorp/ Nieuwesluis beheert het voormalige gemeenschapshuis van het Joods Werkdorp.
  In 2020 zal de stichting beginnen met het exploiteren van het herinneringscentrum/ museum.

 • Wij wonen ruim 4 jaar in een voormalige pastorie in Maren-Kessel in de gemeente Oss.
  Wij zijn erg druk met 'het door de tijd tillen' van dit rijksmonument, en dat kost veel tijd en geld. Daarnaast hebben wij een stichting opgericht, de Pastorije, waarmee we hopen inkomsten te verwerven t.b.v. onderhoud en verduurzaming van het pand.

 • Vanaf 2005 ben ik betrokken en geinteresseerd geraakt in het Religieus Erfgoed en de toekomst. De secularisatie van onze samenleving en de mogelijke effecten die dit heeft op het toekomstig behoud zie ik als een maatschappelijk vraagstuk. Vanaf 2011 ben ik bestuurslid van Future for Religious Heritage, European network for places of worship. (www.frh-europe.org) - een niet religieuze organisatie die zich inzet voor alle soorten religieus erfgoed. Kennis delen en lobby op politiek om aandacht te vragen voor dit bijzondere erfgoed is een van de wegen die bij kunnen dragen aan behoud, her- nevenbestemming etc. Daarom wordt ik graag lid van deze community.

 • Als medewerker van de VKB (Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer) adviseer ik onze leden o.a. op het gebied van kerkelijke gebouwen. Dit zijn veelal monumentale kerken. Steeds meer kerken zoeken manieren om hun kerkgebouw in stand te houden. Nogal eens gebeurt dat d.m.v. het zoeken van een nieuwe eigenaar en vaak is er dan ook sprake van herbestemming of nevenbestemming. Gelukkig zijn er ook nog genoeg kerken die in staat zijn om hun monument te onderhouden en te bewaren voor de toekomst.