Religieus erfgoed

29 leden

 • Vanaf 2005 ben ik betrokken en geinteresseerd geraakt in het Religieus Erfgoed en de toekomst. De secularisatie van onze samenleving en de mogelijke effecten die dit heeft op het toekomstig behoud zie ik als een maatschappelijk vraagstuk. Vanaf 2011 ben ik bestuurslid van Future for Religious Heritage, European network for places of worship. (www.frh-europe.org) - een niet religieuze organisatie die zich inzet voor alle soorten religieus erfgoed. Kennis delen en lobby op politiek om aandacht te vragen voor dit bijzondere erfgoed is een van de wegen die bij kunnen dragen aan behoud, her- nevenbestemming etc. Daarom wordt ik graag lid van deze community.

 • Als medewerker van de VKB (Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer) adviseer ik onze leden o.a. op het gebied van kerkelijke gebouwen. Dit zijn veelal monumentale kerken. Steeds meer kerken zoeken manieren om hun kerkgebouw in stand te houden. Nogal eens gebeurt dat d.m.v. het zoeken van een nieuwe eigenaar en vaak is er dan ook sprake van herbestemming of nevenbestemming. Gelukkig zijn er ook nog genoeg kerken die in staat zijn om hun monument te onderhouden en te bewaren voor de toekomst.

 • Ik werk als architect mee aan de herbestemming van een klein (voormalig) kloostercomplex. Van afgesloten en verborgen willen we naar open en gastvrij. Grote uitdaging om dit te realiseren zonder de mystiek helemaal te verliezen.

 • Dag,

  Al een hele poos zit ik met een enorm raadsel. In een oude boerderij van de familie in Dreumel staat onderstaande inscriptie in de kelderdeur. De deur is waarschijnlijk afkomstig uit een ander pand/gebouw, maar ik weet niet welk pand of waar dat gestaan heeft. Het huis waarin deze deur hangt is gebouwd in 1863 en op de deur staat Anno 1734. Voor zover ik weet is de deur niet afkomstig uit, of heeft geen relatie met de familie, anders dan dat ie als kelderdeur in de boerderij is gebruikt. Wat, heb ik me laten verlaten, vanwege het tekort aan bouwmaterialen toendertijd wel vaker gebeurde.

  Is er iemand die me verder zou kunnen helpen bij het ontcijferen van deze code, of die weet wat de betekenis is van het symbool en de letters?

  -> Zou het een deur uit een kerk of biechtstoel kunnen zijn?

  -> Waarom werd zo'n deur eigenlijk gemaakt?

  -> Wat betekenen bijvoorbeeld de ronde vormen? Is dat een klaver of een meerblad/pompeblad (uit de heraldiek). Bovenop staat iig een omgekeerde eikel met blad (ook uit de heraldiek)

  -> Wat betekenen de letters? Zijn dat Romeinse letters of betekenen ze wat in het Latijn (bijv manu vidi noster pax volente in domini?)

  Ik zou er enorm mee geholpen zijn en het maakt de geschiedenis van mijn familie weer een stukje completer. Ik hoop heel graag van u te mogen horen.

  Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
  Fons

 • Dankzij een tweet van [~811] viel ons oog op dit bericht: Sloophamer dreigt voor massieve doopvont.
  https://www.rd.nl/kerk-religie/sloophamer-dreigt-voor-massieve-doopvont… Het staat op Marktplaats en is voor een kerk gratis af te halen https://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/overige-huis-en-inricht…