Subsidies voor energiebesparing

Archief oude communityplatform
Archief oude communityplatform • 23 maart 2018
0 reactie
Total amount of likes 0 like

Simon 

In het algemeen is mijn ervaring, na ruim een jaar wonen in een rijksmonument (maren-Kessel, Noord Brabant) dat gesubsidieerde mogelijkheden in het kader van energiebesparing vaak niet van toepassing zijn op monumenten, gezien de beperkingen die er een monumenten opgelegd zijn. Hoe gaan de anderen daarmee om?

Velp, Nederland·Posted January 14, 2017

 

  • Hijltje  January 18, 2017

     

    We hebben dezelfde ervaring. We vallen er altijd net naast. Dat geldt overigens ook voor de andere subsidies. Bij herbestemming worden dermate eisen gesteld aan de architect dat deze voor ons onbetaalbaar is. We werken met deskundigen uit de monumentenwereld. Vomgever. En een heel goede aannemer, (Van der Vegt uit Weidum). Verder, als er berekeningen moeten komen, hebben we daar een bouwtechnisch bureau voor. Eén en ander leidt tot een grote besparing. 1e raming was tegen de € 150.000. We komen op ruim € 20.000,00 uit. Je moet in deze situatie wel alles goed zelf coördineren. Zorg er wel voor dat er regelmatig controle is van een deskundige derde. In het verleden heb ik in grote projecten op dezelfde wijze gewerkt. Hebben anderen ook zulke ervaringen?

    •  
  • Hijltje  January 18, 2017

     

    Met de subsidies voor energie besparing, groene energie, labeling van het pand, etc hebben we dezelfde ervaringen. Let er wel op dat isolatie werkzaamheden nu nog onder het 6% BTW tarief vallen. Het roept wel allerlei vragen op, mogen geïsoleerde buizen bij het aanbrengen gedeeltelijk onder het 6% tarief BTW vallen? De installateur en de aannemer lopen achteraf het risco of het 6% BTW tarief wel was toegestaan. Daar zijn wel oplossingen voor. We zijn er mee bezig dat uit te zoeken. 

    •  
  • Hijltje January 18, 2017

     

    Voor ons is de belastingaftrek heel belangrijk. Je wordt echt gecontroleerd en de belastinginspecteur is echt ingespeeld op monumenten. Je moet tijdig aanmelden (voor de restauratie begint) en goed documenteren. 

    •  
    • Simon January 18, 2017

      Beste Hijltje,

      dank voor je uitgebreide antwoord.

      Wij hebben ook hier een belasting-taxateur ontvangen en hebben hem rondgeleid. Het heeft ons veel geleerd over wat wel en niet onder onderhoud valt. Zo viel ook het onderhoud aan onze tuin en terrastrap hieronder. Des te kwalijker dat deze belastingaftrek over een jaar lijkt te gaan verdwijnen. 

      Na alle werkzaamheden, het afgelopen -1e jaar in dit huis-  t.b.v. achterstallig onderhoud hebben we al onze plannen wat getemperd maar zullen jullie ervaring met een bouwtechnisch bureau t.b.v. grote werkzaamheden in gedachten houden.

       

      Nogmaals dank,

       

      hartelijke groet,

       

      Simon 

     

  • Hijltje January 18, 2017

    Nog even dit. Let ook op de omgevingsvergunning met de gemeente en wat onder de omgevingsvergunning valt. Als regel valt daar, ook ingrijpend onderhoud niet onder. Ook illegale aanpassingen uit het verleden vallen hier niet onder. Bijvoorbeeld bij ons zaten er kunststof dakgoten aan de boerderij. Luiken waren weg etc. Voor deze veranderingen was destijds geen vergunning aangevraagd (dossier is bij de gemeente, als het daar niet in staat is er geen vergunning).. Die aanvraag voor een vergunning wilde de gemeente in eerst instantie wel hebben (hoge kosten van een omgevingsvergunning). 

    Toen ik de gemeente heb kunnen uitleggen, ook aan de hand van het bestek, dat het weer in goede staat, origineel zou worden hielp dat al. Doorslaggevend was het argument dat er illegale dingen aan het pand waren gebeurd. Dit kan je oplossen met een omgevingsvergunning. Beter te zeggen dat je in een dergelijke situatie een aanschrijving van de gemeente verwacht en dat je dan enorm je best zult doen een en ander te realiseren zoals het aan jou monument hoort. Ik heb me hiermee veel leges kunnen besparen.

  •  

    Marlou  July 4, 2017

    De subsidie ISDE is goed te benutten daarvoor ondervond ik weinig beperkingen! Gebruik deze voor een lucht-warmtepomp en een zonneboiler bijvoorbeeld. In combinatie met zonnepanelen is een luchtwarmtepomp aantrekkelijk omdat je je energieverbruik omlaag brengt. Op zonnepanelen geldt een laag BTW tarief. Een lage temperatuur verwarming is dan een goed idee. Daardoor heb je  minder stofverbranding, een gezondere binnen- en buitenlucht en ben je definitef verlost van koude voeten. Een pelletkachel in plaats van een open haard of houtkachtel is ook aantrekkelijk. Minder fijnstof en andere vervelende stoffen door een betere verbranding. Door de kachel slim te gebruiken kan je comfortabel wonen in je monument met lage energielasten. Niet altijd kan je zonnepanelen toepassen maar hier in Middelburg zijn de beleidsregels wel opgerekt.

Schrijf de eerste reactie


inloggen of registreren om te reageren.