Armand D'Elfant

Goedemiddag, mijn eerste bericht hier. Afgelopen week hebben wij een gemeentelijk monument gekocht in Zaltbommel. Het verkeert in een zeer authentieke staat. Gebouwd in 1750, aan de voorzijde vergroot in 1900, en aan de achterzijde in 1979.
Helaas hebben we zeer weinig informatie over het pand. De vorige eigenaar is onlangs overleden, en heeft vrijwel alle kennis meegenomen. Tijdens de bouwtechnische keuring kwam naar voren dat de langsmuren zeer vochtig zijn, boven de 60%. Vrijwel van onder tot boven. Maar ook vrijwel geen vlekken of plekken. De muren hebben volgehangen met schilderijen en lijstjes, en ook daarvan zijn de (vocht-) contouren niet te zien. Derhalve meer vragen dan antwoorden...
Op het dak zijn zeker gebreken vastgesteld aan lood en zink (of het ontbreken daarvan). Dat gaan we herstellen zodra we erin kunnen in November. Tijdens de inspectie vonden we letterlijk nog een gewelfde kelder met stahoogte. Heel vies, maar 'droog' (stond geen water in).

De inspecteur opperde dat de bron wellicht en lekkage bij de buren zou kunnen zijn. Daar dat huis te koop staat was eenvoudig vast te stellen dat er bij de buren helemaal geen water zit aan die kant.

Echter, niemand kwam op het idee dat de bron mogelijk onze eigen (oude) badkamer zou kunnen zijn.

Een defecte afvoer van/onder het bad wellicht? Wellicht is een paar keer badderen al voldoende om de muren zeiknat te krijgen?
Ik weet het dus niet.

Wie heeft iets soortgelijks gehad?

Met dank en groet,
Armand