Om energiezuiniger te wonen hebben we een wat kleinere kamer ingericht als "winterkamer" Deze gebruiken we s'avonds als we maar met z'n tweeën thuis zijn. Nu heeft deze kamer een houten - parket- vloer boven de kelder met gewelven. Aan de onderzijde isoleren is geen optie. Goed isoleren aan de bovenzijde betekent een dikke laag en geeft dan problemen met de deuren. De gedachte is een dunne isolatie, bijvoorbeeld 1 cm, die voor het warmteverlies niet zoveel effect heeft, maar wel het comfort verbetert. Mijn vraag is, heeft dit zin en zo ja wat te gebruiken (kurk?)
Sander Smit
Sander Smit
De eerste cm isolatie is de effectiefste. Elke volgende cm houdt minder extra warmte vast. Dus ik zou zeggen: vooral die ene cm wel doen. Al een vloerkleed overwogen? Dan is de deuren vrijhouden wellicht goed te doen. Risico op krassen in het parket als er een korreltje zand tussen het kleed en de vloer komt? Mogelijk lost een rol schuimfolie (verpakkingsmateriaal) dat probleem op.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Kurk is in principe een prima (natuurlijk, circulair en CO2 neutraal) product met een redelijk hoge isolatiewaarde. Het is druk vast, op rol te krijgen vanaf ca 3mm dik dus zeker een goede gedachte. Een (wolle) vloerkleed eventueel met onderkleed is ook een mogelijkheid. Voor het comfort kun je ook nog aan een elektrische ondermat (vloerverwarming) denken. Stralingswarmte geeft al snel een aangenaam gevoel terwijl de luchttemperatuur laag is. Je hebt minder de neiging om de cv (luchtverwarming) een standje hoger te zetten. Onze radiatorverwarming werkt met luchtcirculatie. Een standje hoger geeft meer luchtverplaatsing en daardoor altijd een gevoel van tocht, met name bij de enkels.
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Je kunt ook overwegen om een vloerdelen los te maken en de ruimte tussen gewelf en vloerplank te isoleren. Meestal liggen over het keldergewelf houten balken waarop de vloerblanken zijn bevestigd. Die ruimte zou je kunnen laten volblazen met isolerende korrels of een dampopen capillair actief product als isofloc.
Herman Janssen
Herman Janssen
Dank allen voor de adviezen. Of het verstandig is om de ruimte tussen de vloer en de gewelven te isoleren met Isofloc is de vraag in verband met optrekkend vocht. Het bedrijf dat onze zoldervloer heeft geïsoleerd met Isofloc adviseerde dat niet te doen. Het plan dat ik nu heb is om op de vloer een isolatielaagje aan te brengen, bijvoorbeeld kurk, daarboven een elektrische infraroodverwarming en als top laminaat. Totaal 1,5 a 2 cm dik. Hiermee blijft de oorspronkelijke parketvloer behouden.
Herman Janssen
Herman Janssen
Inmiddels project gerealiseerd: 1 cm isolatie, electrische vloerverwarming (folie, totaal 800 watt) en laminaat. Nog ventilatortjes onder de radiator aangebracht. We zijn er erg tevreden mee, kamer is snel warm en geen koude voeten en enkels. Het is makkelijk zelf te doen, ook de elektrische verwarming, en de kosten vallen wel mee.

inloggen of registreren om te reageren.