(niet gecontroleerd)

Graag vraag ik jullie om advies!
Onlangs hebben wij een appartement in een rijksmonument gekocht. Graag zou ik willen weten of we voor de volgende handelingen een omgevingsvergunning nodig hebben:
- vervangen keuken
- vervangen badkamer
- verwijderen asbesthoudende plafondplaten
Deze verbouwingen zijn allemaal intern, en zullen niets veranderen aan het gevelbeeld en/of de uitstraling van het monument.
Kunnen jullie helpen?

Groetjes,
Fleur

Jeroen Hulsen
Jeroen Hulsen

Hallo Fleur Anne,

In principe is het voor elke aanpassing in een rijksmonument verplicht een vergunning aan te vragen. Pieter kan hier wellicht meer van vertellen.

Asbest verwijderen is altijd vergunning plichtig, of het een monument betreft of niet. Als je een omgevingsvergunning aanvraagt is dit zelfs een standaard vraag, je bent dan verplicht een inventarisatie van de asbest te laten doen. Als het "goede" asbest is en deze zit geschroefd mag je tot 35 m2 zelf verwijderen, anders dien je een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
Als je het zelf gaat verwijderen moet je het netjes verpakken. Je kunt het dan bijvoorbeeld bij de gemeente afvoeren, of een speciale container laten plaatsen.

Groet, Jeroen

Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)
Eelco Dijkstra (Gemeente Amersfoort)

Hallo Fleur,
Zeker niet alle werkzaamheden aan (rijks)monumenten zijn vergunningsplichtig!
Normaal onderhoud en het verwijderen van niet monumentale afwerkingen zoals systeemplafonds, moderne keukens en badkamers e.d. is vergunningsvrij.
Wil je zeker zijn kijk dan hier voor dergelijke vragen:
www.monumententoezicht.nl
of lees het toegevoegde bestand van de rijksdienst voor het cultureel erfgoed


inloggen of registreren om te reageren.