Vergunning en regelgeving

Openbare groep 122 leden
 • Heb nu een monumentenhuisje in Veere. We hebben op dit moment belangstelling om een kop-hals-romp-boerderij in Friesland te kopen. Volgens de makelaar wil de gemeente graag de monumentenstatus verlenen als er een nieuwe eigenaar is. Na de aankoop moet er een omvangrijke restauratie gebeuren.
  We hopen in deze groep nuttige informatie te vinden en misschien later te delen.

 • Beste allemaal,
  Ik woon op 80 meter afstand van een loonwerkbedrijf die (toen ik er kwam wonen) alleen in (opslag van) zand en grond deed. Tussen dit bedrijf en mijn huis (gemeentelijk monument) ligt een weide.

  Enige jaren geleden is dit loonwerkbedrijf begonnen in opslag en transport van slooppuin. Eerst kleinschalig. Sluipender wijs is dit gegroeid tot zijn hoofdactiviteit. Nu is het lawaai irritant geworden. Helaas blijft het net binnen de normen.

  De eigenaar doet niet moeilijk met de regels. Hij gaat gewoon zijn eigen gang.
  De gemeente zegt dat zo'n soort bedrijf in (opslag van) puin mag doen omdat het grondverzet niet genoeg verdient: "voor de continuiteit van zijn bedrijf" aldus de gemeente. De gemeente doet dan ook niets.
  WIE HEEFT KENNIS / HEEFT ERVARING MET DIT SOORT GEVALLEN: MAG DIT ZO MAAR?

  Enige malen heeft de buurman ook illegaal puin gebroken. Dat geeft een lawaai: het glas-in-lood en de binnendeuren in mijn huis rammelden in het lood en de sponningen.
  De gemeente wil niet optreden omdat de buurman bezig is met een vergunningaanvraag waarin hij dit wil legaliseren. Vooruitlopend hierop wil de gemeente niet optreden. ook weer: "vanwege de continuiteit van het bedrijf" :-(
  Ook hier mijn vraag: WIE HEEFT KENNIS / HEEFT ERVARING MET DIT SOORT GEVALLEN: MAG DIT ZO MAAR?

  Alvast dank voor jullie reacties!!!! Jullie hulp heb ik hard nodig!!
  groeten, Marian

 • Hi weet iemand een specialist, die vaak contact heeft met gemeente Haarlem over uitbouw / aanpassing van gemeentelijk monumenten? Vooroverleg doet de gemeente Haarlem niet aan. We hebben een pand gekocht waar 45 jaar niets aan gebeurd is en we willen het graag met behoud van originele details verbeteren maar we lopen tegen enorm veel weerstand aan. Ik hoor het graag.

 • Beste Leden,
  Ik moet een ruimtelijke onderbouwing maken voor ons pand "Het Freule Huuske" (www.hetfreulehuuske.nl) en meld mij hierbij bij de ze groep aan.
  Mischien kan iemand mij helpen.
  Herbrand Hofker

 • Beste leden,

  Wij zijn in onderhandeling over de aanschaf van de Watertoren van Hengelo. Nu staat er een boeteclausule in het contract als wij niet binnen een bepaalde termijn de 1e fase van de ontwikkeling af ronden:

  Koper verplicht zich binnen één maand na de juridische levering te starten met de bouw en tevens binnen twaalf maanden na de juridische levering de bouw en renovatievan minimaal 1 fase gereed te hebben. Deze fase heeft een minimale omgvang van de volldige watertoren of het pompgebouw. Bij het niet nakomen van het hiervoor vermelde zal verkoper koper een onmiddellijk opeisbare boete van vijf duizend euro (€ 5.000,00) opleggen voor iedere dag dat koper in gebreke blijft na schriftelijke mededeling. Dit wordt als kettingbeding in akte van levering opgenomen voor het geval koper binnen gemelde termijn gaat doorverkopen.

  Hier gaan we (uiteraard) niet mee akkoord, maar de verkoper heeft ons om een tegenvoorstel gevraagd. En daar zit ik mee te stoeien, aangezien ik niet veel verder kom dan de termijnen oprekken en het boetebedrag drastisch verlagen. Maar eigenlijk zou ik een hele andere constructie willen.

  Heeft iemand ervaring met een dergelijke clausule? En wellicht een alternatief gevonden? Hoor het graag!

  Martin van Schaijk

 • Wij zijn sinds kort de eigenaar van een appartement op de 1e etage van een grachtenpand in Amsterdam. Het is een rijksmonument uit ca. 1700. Zijn er regels ten aanzien van het plaatsen van bloembakken aan de gevel, denk aan bakken geraniums net onder de ramen tegen de gevel?

 • Beste leden,

  Heeft er iemand ervaring met het plaatsen van een opbouw op een Rijksmonument?
  Wij wonen in een monument in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, een twee-onder-een-kap met aan de achterzijde een keuken met een plat dak van ± 20 vierkante meter. Graag zouden we hier een extra kamer op realiseren, gezien er op dit moment maar twee slaapkamers in het huis zijn. Volgens het bestemmingsplan zou het plaatsen van een opbouw geen probleem moeten zijn, maar gezien de monumentale status komen hier ook de monumentencommissie en de RCE bij kijken. Wij kunnen helaas niet achterhalen hoe de besluitvorming van een dergelijk proces verloopt en waar we rekening mee kunnen/moeten houden in de aanvraag. We willen graag goed geinformeerd zijn, voordat we kunnen bepalen of de aanvraag haalbaar is. Is er iemand op dit forum die daar ervaring mee heeft, of een architect / bureau kent dat hier ervaring mee heeft?

  Groeten,
  Max

 • Bij onze gemeente is handhaving een groot probleem. Te veel veranderingen gebeuren zonder vergunning. Bijvoorbeeld alle voegen er uitslijpen met een slijptol of dakramen plaatsen. Als je de gemeente hier opmerkzaam maakt, is steevast het antwoord dat ze geen tijd hebben om te controleren. Moet u nagaan dat we in de polder een handjevol Rijksmonumenten hebben. Kapot is kapot en kan niet meer hersteld worden.

 • Wij wonen in de binnenstad van Leiden en zouden graag zonnepanelen plaatsen. Daarvoor moeten wij een omgevingsvergunning aanvragen en daar heb je een architect voor nodig wat e.e.a. al € 3000,00 duurder maakt; heeft iemand hiermee ervaring?

 • Beste leden,
  Deze week van de gemeente weer de WOZ gehoord: weer 100.000 hoger dan vorig jaar. het betreft een woonboerderij, rijksmonument uit 1910. Waar ik benieuwd naar ben of de WOZ taxatie rekening houdt met de status van rijksmonument.
  Wie heeft ervaring hiermee en of er bij bezwaar maken tegen de hoogte van de taxatie deze hoger of lager uitpakt omdat het een rijksmonument is.
  Gezien de versobering van de huidige woonhuissubsidie kan ik me ook voorstellen dat de verkoopwaarde van rijksmonumenten naar beneden gegaan is maar dat is ook maar een aanname.
  In het taxatieverslag van de gemeente wordt ons pand vergeleken met verkochte vrijstaande huizen en ook niet met monumentpanden.
  Wie kan me een bredere kijk op het geheel geven?