Become a member or log in to your community

This community is powered by Open Social, the plug-and-play community solution for NGOs and semi-governmental organisations.

Sign up Login
 • Prenger plaatste

  Beste monumentenbezitters.

  Wij zijn eigenaar van Herberg 't Kanon te Zutphen.
  Het pand is in april 2020 midden in de lock down door brand verwoest.
  Zijn er leden die ervaring hebben met restauratieplannen na brand?
  Berend Prenger

 • Weer een goed bericht over het verzekeren van een monument. Wij hebben bij de ABN een zeer goede verzekering lopen. Deze dekt alles wat u opsomt. Ook zijn wij zeer alert op bouwfouten bij de buren. Wij hebben na ook weer uw advies de Provincie ingeschakeld om de gemeente te dwingen te handhaven op de verbouwingen van Rijksmonumenten. Ook weer dank daarvoor.

 • H O plaatste

  Goedemiddag, heeft iemand ervaring met de firma Marc Bohle voor gevelonderhoud en restauratie werkzaamheden? Alvast dank!

 • Waarschuwing:
  Op de website van de vrienden van de stolp kwam ik een artikel tegen 'Hoe maak je je stolp duurzaam' van Peter van Zutphen. Daarin wordt o.a. gesproken over 'isoleren met houtvezelplaten'. De isolatiewaarde van een houtvezelplaat is echter zeer gering. Achter die binnenwand van plaat zou toch minstens ook isolatiemateriaal gebruikt moeten worden. En het verhaal over het dampopen zijn is precies verkeerd om. Dampopen bouwen is mogelijk in nieuwbouw, bijvoorbeeld met houtskeletbouw. Hierbij is het belangrijk dat de buitenwand méér dampopen is dan de binnenwand. De schrijver van het artikel meldt juist dat die binnenwand van houtvezelplaat dampopen moet zijn. Maar de buitenwand van een stolpboerderij bestaat meestal uit een stenen muur en die is zeer slecht dampdoorlatend. De binnenwand moet dan dus juist voorzien worden van dampREMMENDE materialen, zie bijvoorbeeld https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isole…. Er staan nog wat andere technisch discutabele zaken in het artikel.
  Beter lijkt mij dan dus dat Peter van Zutphen zich niet bemoeit met technische zaken, maar zich beperkt tot zijn voorzitterschap van de stichting. Daar is hij wellicht wel goed in?
  Beter dus om dat artikel te verwijderen of anders door deskundigen te laten aanpassen.

 • mp vd donk plaatste

  Goedemiddag, wij overwegen een schoolgebouw te kopen om een aantal schoolwoningen in te kunnen realiseren. Voor een snelle calculatie zijn wij op zoek naar kengetallen aangezien de tijd ontbreekt om tot in detail in de materie te duiken. Kan iemand mij daarover iets aangeven? De buiten gevel en het dak zijn goed qua staat van onderhoud. We willen daarin alleen een voordeur element aanbrengen. Daarnaast op de zolderverdieping een dakkapel en verder is er eigenlijk alleen sprake van een inbouwpakket. Constructief hoeft er nauwelijks iets te worden gewijzigd.
  Kan iemand mij op weg helpen?

 • Goedemiddag, mijn eerste bericht hier. Afgelopen week hebben wij een gemeentelijk monument gekocht in Zaltbommel. Het verkeert in een zeer authentieke staat. Gebouwd in 1750, aan de voorzijde vergroot in 1900, en aan de achterzijde in 1979.
  Helaas hebben we zeer weinig informatie over het pand. De vorige eigenaar is onlangs overleden, en heeft vrijwel alle kennis meegenomen. Tijdens de bouwtechnische keuring kwam naar voren dat de langsmuren zeer vochtig zijn, boven de 60%. Vrijwel van onder tot boven. Maar ook vrijwel geen vlekken of plekken. De muren hebben volgehangen met schilderijen en lijstjes, en ook daarvan zijn de (vocht-) contouren niet te zien. Derhalve meer vragen dan antwoorden...
  Op het dak zijn zeker gebreken vastgesteld aan lood en zink (of het ontbreken daarvan). Dat gaan we herstellen zodra we erin kunnen in November. Tijdens de inspectie vonden we letterlijk nog een gewelfde kelder met stahoogte. Heel vies, maar 'droog' (stond geen water in).

  De inspecteur opperde dat de bron wellicht en lekkage bij de buren zou kunnen zijn. Daar dat huis te koop staat was eenvoudig vast te stellen dat er bij de buren helemaal geen water zit aan die kant.

  Echter, niemand kwam op het idee dat de bron mogelijk onze eigen (oude) badkamer zou kunnen zijn.

  Een defecte afvoer van/onder het bad wellicht? Wellicht is een paar keer badderen al voldoende om de muren zeiknat te krijgen?
  Ik weet het dus niet.

  Wie heeft iets soortgelijks gehad?

  Met dank en groet,
  Armand

 • E. Prins plaatste

  Hallo, ik heb mij zojuist aangemeld. In 2004 kochten wij onze huidige woning. De rabatdelen op de bovenverdieping behoren
  eigenlijk verticaal geplaatst te zijn. Ons huis is weliswaar geen monument, maar ik wil mij erin verdiepen of het een monument zou kunnen worden. En of het wel of niet beter zou zijn wanneer het een monument zou zijn. Het gaat om een Zaanse houtskeletwoning geheel van hout en gebouwd op gemetselde poeren. In het kadaster heeft de woning een bouwjaar van 1910. Echter volgens de woningwet werd het in 1901 verboden houten woningen te bouwen.
  De woning is binnen niet over waterpas. De woning is licht aan het verzakken.
  Bovenop het dak staat een bescheiden makelaar die op de foto niet zichtbaar is.

 • Eline vraag het eens aan Maarten Koning stolpenmeester 0299 540996

 • Marieke Bosma plaatste

  Belangrijke oproep van Silvester die kampt met verzakking van zijn rijksmonument. Wie kan hem helpen?

  https://www.facebook.com/watch/?v=1409284082794325

 • Henk Spithout plaatste

  Als eigenaar en bewoner van een gemeentelijk monument, een brabantse langgevel boerderij (zie foto), is het moment gekomen om het dak renoveren.
  De (handgevormde) oud-hollandse pannen zijn aan vervanging toe.
  De pannen liggen op constructie platen, met daarop een folie en daarop tengels en panlatten. Het dakdeel is licht hellend!
  Bij een inspectie door een professionele dakdekker bleek dat een groot deel van de pannen vervangen moet worden, ook de folie bleek niet geschikt. (zie foto)
  Nu overweeg ik de oude pannen te vervangen door machinaal gemaakt pannen met een klassiek traditioneel uiterlijk.
  Welke pannen zijn er die geschikt zijn, en op een monument mogen worden gelegd?
  Welke folie is aan te raden?
  Welke tengels en panlatten ? Geïmpregneerde of hardhouten?

 • John Baijens plaatste

  Goedenavond,
  Ons rijksmonument aan de Smeesteeg 21 in Elburg Vesting is te koop!
  Het pand is van omstreeks 1725, en is in 2014 volledig gerestaureerd, met behoud van veel authentieke elementen, zoals bijvoorbeeld een hijsrad in de slaapkamer. Maar ook zijn er veel luxe elementen toegevoegd, zoals een nieuwe keuken en badkamer, vloerverwarming, vloer- muur en dakisolatie, etc.
  Hier kun je dus wonen in een rijksmonument met alle luxe van nu!
  Even binnen kijken? Zie Funda: https://www.funda.nl/koop/elburg/huis-41812905-smeesteeg-21/, of kom gezellig even langs (we houden netjes 1,5 meter afstand).

 • Ben de Jong plaatste

  Wil je meer foto's van de boerderij zien, kijk eens op onze Instagram: debroedersbouw1742. Onder andere een hele fotoserie over de verbouwing van boerderij naar appartementencomplex

 • JPMarbus plaatste

  Goedendag,
  Ik ben nieuw in de community. Ik ben in het bezit van een voormalige bewaarderswoning uit ca. 1901-1905, behorende bij het Rijksmonument de voormalige Koepelgevangenis te Haarlem. Er staat heel wat te gebeuren qua bouw, pal achter mijn woning. Zie Opendekoepel. O.a. een ondergrondse parkeergarage. Ik maak me bezorgd over mijn hoekwoning qua fundering (lees; verzakking en schade).

 • Goedemiddag,
  Verzakking van uw monument door droogte, wie heeft daar last van? Er komen bij gemeenten steeds meer meldingen binnen van verzakkingen en funderingsproblemen. Is dit herkenbaar? En wat doet u ermee?

  https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/uit-deze-189-gemeenten-vorig-ja…

 • Vorig jaar zijn wij eigenaar geworden van een rijksmonument in Spijk West Betuwe. Afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met het uitwerken van de plannen om na de bouwvak te kunnen starten met de restauratie. Alles is zo goed als rond maar het onderwerp isolatie is een terugkerend item. Zoals bij veel monumenten moet de isolatie aan de binnenzijde van de gemetselde muren aan worden gebracht. Onze voorkeur gaat uit naar metal-stud wanden omdat dit qua kosten en tijd scheelt. Daarnaast kunnen wij de wanden zelf van een pleisterlaag voorzien. Monumentenwacht heeft ons erop gewezen dat dit systeem zeker toe kan worden gepast mits er een goed dampdicht systeem wordt gecreëerd en dat de koude bruggen, veroorzaakt door houten plafondbalken die op de muren rusten, worden weggenomen. Ik ben erg benieuwd of iemand van de community ervaring heeft met het toepassen van deze constructie.

 • Marcia Peek plaatste

  Wat leuk!

  Onze Communityleden Carline en Chris wonnen een overnachting in de Maria Boodschapkerk in Goirle.

  Lees in onderstaande link hun unieke ervaring:
  https://www.monumenten.nl/verhalen/leegstaande-kerken-komen-weer-tot-le…

  Foto: Roman Robroek

 • Oude voorkant van onze dorpsboerderij in Amerongen

 • Niels plaatste

  Niels

 • Jan Innemee plaatste

  Foto gedateerd in zomer 2018 na herstellende werkzaamheden aan dak. Is niet de definitieve situatie.

 • Nog 3 dagen om mee te doen aan onze winactie!

  Het vernieuwde Monumenten.nl is live. Om dit te vieren hebben wij een speciale actie voor onze Communityleden. Wij hebben vijf vragen geformuleerd waarmee u het vernieuwde Monumenten.nl leert kennen.

  Heeft u alle vijf de vragen goed beantwoord? Dan maakt u kans op een overnachting voor twee personen in de Arnhemse hotspot ‘Bizar-Bazar’ waar u de sfeer van een oosterse medina in een historisch rijksmonumentaal jasje kunt beleven. Daarnaast verloten wij 5 broodpakketten van Jorisbrood onder degenen die de vragen goed hebben beantwoord.

  https://www.monumenten.nl/wij-hebben-wat-te-vieren

 • John Nijhuis plaatste

  Wanneer ontstaat de Vereniging van Eigenaars [VvE].

  Een Vereniging van Eigenaars ontstaat wanneer een woongebouw wordt gesplitst in appartementsrechten. Iedere eigenaar van een appartementsrecht is verplicht lid van de VvE. De VvE wordt echter pas actief wanneer er sprake is van meerdere juridische eigenaars. De eigenaars bepalen zelf of de VvE actief is. In Nederland zijn veel VvE’s zogenaamde slapende VvE’s dat wil zeggen dat er sprake is van appartementsrechten maar dat de eigenaars de VvE niet geactiveerd hebben. Dit kan problemen opleveren als er gebreken ontstaan aan het gebouw, bijvoorbeeld een lekkend dak en niet iedereen wil meebetalen aan reparatie.
  De VvE is juridisch gezien een rechtspersoon en als zodanig verplicht om ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Het algemene verenigingsrecht van het Burgerlijk Wetboek Boek 2 [art. 5:124BW] is grotendeels van toepassing. Belangrijke verschillen met een “normale” vereniging zijn dat eigenaren verplicht zijn en het bestuur primair de besluiten van de Algemene Vergadering moet uitvoeren. Ook is het financiële belang van eigenaren meestal veel groter dan het belang van een lid van b.v. een sportvereniging.
  Zijn er verenigingen van eigenaars in een Rijks of gemeentelijk monument met bijzondere ervaringen? Laat het ons weten.
  John Nijhuis

  In Enschede zijn er op dit moment verschillende naoorlogse appartementsgebouwen die de status van gemeentelijk monument hebben gekregen. Vanuit de gemeente Enschede zijn de "monument"eigenaars maar heel beperkt geïnformeerd over de gevolgen van de monument status. De vraag is of er gemeenten in Nederland zijn waar gemeenten een proactieve rol spelen in de informatievoorziening naar de VvE of de individuele appartement eigenaar. Kijk naar: https://cultureelerfgoedenschede.nl/wordpressnew/appartementencomplex-t…

 • Sylvia Otten plaatste

  Beste leden van de Community. Mijn naam is Sylvia Otten en ik ben werkzaam als medewerker Communicatie & Events bij het Nationaal Restauratiefonds. Al eerder plaatste ik een vraag over het bezoeken van de vakbeurs Monument in de Brabanthallen in Den Bosch. Inmiddels is bekend dat de beurs dit najaar niet doorgaat en verplaatst is naar mei 2021.
  Als Restauratiefonds organiseren wij regelmatig kennissessies en bijeenkomsten over allerlei onderwerpen op het gebied van monumenten. Wij zijn benieuwd hoe jullie in deze tijd van COVID-19 denken over het bezoeken van bijeenkomsten.

  Gaan jullie in het najaar weer evenementen bezoeken? Misschien wel heel graag juist. Of helemaal niet. En zijn er alternatieve vormen van kennisdelen waarmee wij u als monumenteigenaar of professional kunnen helpen? Kortom waar heeft u behoefte aan? Wij hebben een korte enquête gemaakt, dit keer niet via Microsoft maar rechtstreeks op onze website. Wilt u deze invullen? Dank u wel alvast.

  https://www.restauratiefonds.nl/enquete-evenementen-en-bijeenkomsten

 • Hebben jullie het vernieuwde Monumenten.nl al bekeken?
  Speciaal voor jullie, onze Communityleden, hebben wij een leuke winactie bedacht!
  Aan de hand van 5 vragen nemen we je mee in de vernieuwingen van de website. Beantwoord deze 5 vragen en maak kans op een bijzondere overnachting inclusief ontbijt bij Bizar-Bazar in Arnhem of maak kans op één van de 5 broodpakketten van Jorisbrood.

  Ga naar https://www.monumenten.nl/wij-hebben-wat-te-vieren en beantwoord de vragen!

 • Empe plaatste

  In 1983 kochten we met 4 gezinnen een leegstaand Huis met een koetshuis op 6 hectare grond.
  In 1985 betrokken deze gezinnen de 4 gerealiseerde herenhuizen in het Huis
  In 1987 trokken 2 gezinnen in de helft van het het koetshuis. De tweede helft dient als garage voor zes auto’s en overig rollend materiaal.
  De erkenning luidt:
  Complex Historische Buitenplaats.

 • Beer1968 plaatste

  Leiden

 • Beer1968 plaatste

  Nederland

 • Beer1968 plaatste

  Bezembinderstraat 3 2334gh leiden

 • John Baijens plaatste

  Graag willen wij hier aan alle monumenten liefhebbers van Nederland ons rijksmonument aan de Smeesteeg 21 in Elburg vesting laten zien. De woning is in 2014 volledig gerestaureerd, met behoud van authentieke constructies en veel toegevoegde luxe zoals vloerverwarming en vloer-, wand- en dakisolatie.
  De binnenkant bekijken kan op Funda: https://www.funda.nl/koop/elburg/huis-41812905-smeesteeg-21/, want ja, hij staat te koop!

 • F.E. Boon plaatste

  Zojuist lid geworden. Altijd is er wel weer wat. Op geringe afstand van mijn monument in Amsterdam heeft de buurman vergunning gekregen tot het plaatsen van een giga dakkapel om meer AirBenB gasten te kunnen huisvesten. Dag privacy, dag rust. Hoe bestaat het dat buren niet op de hoogte worden gesteld van plannen van buren? Nu zijn ze al begonnen en kunnen we niets meer doen. Ook zijn de verhoudingen nu verstoord.

 • Korenmolen de Hoop Bunschoten: geen monument, maar wel monumentaal