Become a member or log in to your community

This community is powered by Open Social, the plug-and-play community solution for NGOs and semi-governmental organisations.

Sign up Login
 • Wij zijn aangesloten bij de community om monument eigenaren te voorzien van advies in daglichtoplossingen met onze zwart stalen dakramen

 • Jeannet plaatste

  Inmiddels weer twee keer schade aan ons rieten dak door de vogels...
  Dank voor de diverse tips. Heb nog geen afdoend middel gevonden om te delen,
  wel een link doorgestuurd gekregen die ik graag met jullie wil delen

  https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/faunaschade-preventiekit-fp…

 • Wij hebben een rijksmonument dat we ook openstellen voor publieke bezichtiging. Wij zijn ons aan het beraden over het behoud van het huis en de openstelling ook in de volgende generaties. Heeft iemand suggesties voor een juridisch adviseur/notaris gespecialiseerd in monumenten en de continuering daarvan in komende generaties?

 • Wij zijn eigenaar van Rijksmonument 't Walvisvaarders Huisje op Texel en zijn geïnteresseerd in het delen van kennis over het onderhoud en beheer van monumenten en ook in ervaringen met het openstellen voor publiek. Zelf doen we dat al 8 jaar met veel plezier. www.walvisvaardershuisjetexel.nl

 • Tom Genbrugge plaatste

  Wij zijn eigenaar van de voormalige R.K. Johannes de Doperkerk in Sint Jansteen (Hulst) benieuwd naar meer nuttige info

 • Gratis waaiers met richtlijnen en oplossingen!
  Kent u de ERM al? Voor stolpeigenaren een handige organisatie met een gratis toegankelijke schat aan kennis! De ERM (stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) is namelijk een platform voor monumenteigenaren, bezitters van cultureel erfgoed, ontwerpers en uitvoerders. Zij werken heel praktijkgericht aan de kwaliteit bij onderhoud, restauratie en verduurzamen van cultureel erfgoed. Alle kennis in de richtlijnen maakt ERM beschikbaar met onder andere websites, nieuwsbrieven, publicaties, video's en kennisbijeenkomsten. Zo zijn er gratis te bestellen waaiers met tips over onder andere verduurzaming van een monument en over groen erfgoed. Kijk voor deze handige hulp eens op https://www.stichtingerm.nl/publicaties

 • Omdat we in een gemeentelijk monument wonen, een stolp, heb ik me aangemeld. Het lijkt me leuk hier er over te lezen!

 • Ik ben lid geworden omdat wij de eigenaar zijn geworden van het pakhuis Puddingfabriek de Padvinder in Zutphen. De komende maanden gaan we druk aan de slag met plannen maken en vergunningen aanvragen. We houden jullie op de hoogte met foto's en andere verhalen. Er moet veel gebeuren.

 • Harry Blom plaatste

  Ik ben net lid geworden en de trotse eigenaar van een zeer oude stolp, volgens kenners meer dan 500 jaar oud, met een eikenhouten vierkant.
  De stolp staat op een paradijselijke plek midden in het land, 200 meter van een rustig weggetje.

 • Bij ons initiatief Erfdelen.nl gaat het vrijwel altijd over herbestemmen en meestal niet over monumenten maar er zijn veel raakvlakken bij het ontwikkelen van projecten.

 • Tip voor de liefhebbers die alles willen weten over diverse bouwtechnieken in monumenten:
  www.restauratiecentrum.nl/boeken
  Diverse technische handboeken (bijv. het boekje kozijnen, ramen, deuren en luiken van Ries van Hemert) zijn op deze site te koop maar ook GRATIS digitaal te lezen!

 • FleurAnne plaatste

  Graag vraag ik jullie om advies!
  Onlangs hebben wij een appartement in een rijksmonument gekocht. Graag zou ik willen weten of we voor de volgende handelingen een omgevingsvergunning nodig hebben:
  - vervangen keuken
  - vervangen badkamer
  - verwijderen asbesthoudende plafondplaten
  Deze verbouwingen zijn allemaal intern, en zullen niets veranderen aan het gevelbeeld en/of de uitstraling van het monument.
  Kunnen jullie helpen?

  Groetjes,
  Fleur

 • Heeft er iemand ervaring met Multipor (van Ytong) als isolerende minerale achterzetwand?
  Mits rondom de balkkoppen enkele centimeters vrijgehouden en afgewerkt met een dampopen verf/stucsysteem een ideale oplossing voor massieve muren lijkt mij. Ik ben benieuwd naar ieders ervaring en mening.

 • Jeroen Hulsen plaatste

  Wie kan mij helpen??

  Mijn huis is gebouwd 1880 - 1890 en heeft vroeger een open zolder gehad. Je keek aan de onderkant tegen een sporen dak met blauw gesmoorde oud Hollandse pannen met stropoppen. Om dit oude karakter terug te brengen ga ik mijn dak behangen. Hiervoor wil ik fotobehang laten maken van de onderkant van zo'n dak.
  Wie heeft het dak zoals beschreven? Graag kom ik daar goede foto's van maken.

  Groet, Jeroen Hulsen

 • WillemAddy plaatste

  Beste Communityleden,

  Wij wonen inmiddels zo’n 43 jaar in ons rijksmonument in Middelburg. De eerste jaren, jong als wij waren, buitengewoon zelf veel werk verzet alsook hulp van architect en kleine aannemer. Daken, goten, vloeren, wat al niet, moesten vernieuwd worden met zoveel als mogelijk behoud van het oorspronkelijke karakter. Maw eerder restauratie als renovatie. De koopprijs van het woonhuis was gelukkig laag, conform de staat van het woonhuis. Feitelijk een ruïne. Tussentijds het huis op detail steeds verbeterd, onderhoud is echter eindeloos. Laatstelijk In overleg met de gemeente 18 - passende- zonnepanelen op het achterdak geplaatst.
  De Monumentenwacht komt iedere 2 jaar, inspectie, er is overigens altijd wel wat dat aandacht behoeft.
  Wij realiseren ons dat we passanten zijn, we proberen het woonhuis zo goed als mogelijk ooit over te dragen aan hen die eveneens hart hebben voor een dergelijk rijksmonument inclusief lusten en lasten. Vooralsnog hebben wij recentelijk besloten hier nog heel lang te blijven wonen. Het blijft te allen tijde een mooi en uniek pand met geschiedenis!
  In de verwachting nog veel te mogen leren van anderen, communityleden, met vriendelijke groet,

  Willem & Addy

 • Agnes Dinther plaatste

  Mijn pand is monumentaal geworden en als gemeente monument bestempeld. Ik wil me inlezen en in deze wereld verdiepen. Molenstraat 157 Oss

 • MarkReinsma plaatste

  Dag,

  Wij zijn een particulier eigenaar geworden van een rijksmonument met woonfunctie. de gehele straat is een beschermd dorpsaanzicht en daarom ooit ook monument geworden om het straatbeeld zo te behouden. Nu lopen wij tegen een aantal zaken aan, wat hoge kosten met zich meebrengt en wij zijn benieuwd of er meer eigenaren zijn die dit ervaren en of er iets met deze kosten gedaan kunnen worden.

  1) Wij hebben een vergunning aangevraagd voor een aanbouw en een aparte vergunning voor het asbest vrij maken van het dak en het isoleren van het dak. de aanbouw is vergund en is inmiddels gerealiseerd, maar het dak laat op zich wachten door wet natuurbescherming. Doordat er in oude woningen vaak mussen en vleermuizen nestelen onder de dakpannen, moet worden aangetoond dat deze hier wel/niet leven. De provincie moet dan ontheffing afgeven, voordat een gemeente de vergunning kan oppakken. Al met al moeten er rapporten gemaakt worden, kan de aannemer niet in 1 fase bouwen, omdat als het dak eraf is, de kans op lekkage groter wordt.
  2) Daarnaast geeft deze manier van dit vergunningstraject onze een lange bouwtijd op, waardoor wij bijna een jaar langer een 2e woning moeten aanhouden, omdat de nieuwe woning niet gereed gemaakt kan worden voor bewoning.

  De kosten die wij hiervoor maken lopen op en ja dit valt ons nogal tegen. Zijn er meer eigenaren die dit meegemaakt hebben en is er een mogelijkheid deze kosten deels of geheel vergoed te krijgen?

  Alvast bedankt voor uw advies/hulp.

  Mark

 • Isis Knuvers plaatste

  Helpt u mee? Wij zijn druk bezig om de website monumenten.nl nog gebruiksvriendelijker te maken en daarbij kunnen we uw mening goed gebruiken! Vindt u het leuk om via e-mail een voorproefje te krijgen van het nieuwe ontwerp en daar feedback op te geven?
  Geef u dan op voor ons gebruikersonderzoek via: https://www.monumenten.nl/?BC01

 • Marieke Bosma plaatste

  Binnenkijken bij een duurzaam monument? Zaterdag 2 en 9 november is het Nationale Duurzame Huizen Route!

  https://duurzamehuizenroute.nl/voorbeeldwoningen?f%5B0%5D=search_api_co…

 • Fons1980 plaatste

  Dag,

  Al een hele poos zit ik met een enorm raadsel. In een oude boerderij van de familie in Dreumel staat onderstaande inscriptie in de kelderdeur. De deur is waarschijnlijk afkomstig uit een ander pand/gebouw, maar ik weet niet welk pand of waar dat gestaan heeft. Het huis waarin deze deur hangt is gebouwd in 1863 en op de deur staat Anno 1734. Voor zover ik weet is de deur niet afkomstig uit, of heeft geen relatie met de familie, anders dan dat ie als kelderdeur in de boerderij is gebruikt. Wat, heb ik me laten verlaten, vanwege het tekort aan bouwmaterialen toendertijd wel vaker gebeurde.

  Is er iemand die me verder zou kunnen helpen bij het ontcijferen van deze code, of die weet wat de betekenis is van het symbool en de letters?

  -> Zou het een deur uit een kerk of biechtstoel kunnen zijn?

  -> Waarom werd zo'n deur eigenlijk gemaakt?

  -> Wat betekenen bijvoorbeeld de ronde vormen? Is dat een klaver of een meerblad/pompeblad (uit de heraldiek). Bovenop staat iig een omgekeerde eikel met blad (ook uit de heraldiek)

  -> Wat betekenen de letters? Zijn dat Romeinse letters of betekenen ze wat in het Latijn (bijv manu vidi noster pax volente in domini?)

  Ik zou er enorm mee geholpen zijn en het maakt de geschiedenis van mijn familie weer een stukje completer. Ik hoop heel graag van u te mogen horen.

  Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
  Fons

 • Aize Stoker plaatste

  Watertoren Lippenhuizen

 • Een eerste impressie van onze 8e Communitybijeenkomst op zaterdag 5 oktober jongstleden in Leersum!

 • AlexC plaatste

  Hallo, ik ben op zoek naar tochtstrips en goede kwaliteit plakvilt om de deren van mijn serre tochtvrijer te maken. Wie heeft er tips/ een website waar ik dit kan vinden? Beiden moeten ca 3 meter lang/ hoog zijn.

 • Hallo allemaal. Ik ben nieuw op deze site, op aanraden van Monumenten.nl. Ik hoop dat jullie mij tips kunnen geven. Wij hebben in onze keuken 19e eeuwse geometrische tegels (20x20) met 6 kleuren liggen waarvan een flink aantal beschadigd zijn. Sinds we in ons huis wonen (6 weken), chipt er regelmatig een stukje van de tegels af. Kan iemand tips geven hoe de tegels te beschermen zonder er een vloer overheen te moeten leggen? Ik heb ook nog geen partij dezelfde tegels gevonden online.

 • Sancta Maria, dames pensionaat omstreeks 1924. Thans in transformatie; wonenbijmaria.nl

 • 4 oktober aanstaande komt nr 2 van De Stolp uit waarin een artikel van Peter van Zutphen over ambachtelijke vaklieden waaronder rietdekkers. Er is heel veel expertise bij het landelijk kenniscentrum Vakfederatie van Rietdekkers

 • Mystery Monument Diner tijdens Open Monumentendagen

  In het tweede weekend van september vindt jaarlijks op veel locaties in Nederland de Open Monumentendagen plaats. Ook Apeldoorn doet sinds de start in 1986 mee aan dit landelijke evenement en zet haar lokale parels in de spotlights. Bezoekers kunnen dit jaar terecht bij een groot aantal monumenten die aansluiten bij het landelijke thema “Plekken van plezier”. Maar Apeldoorn doet daar deze editie nog een schepje bovenop. Voor iedereen die op zoek is naar een heerlijke maaltijd op een avontuurlijke, bijzondere locatie is er dit jaar voor het eerst op vrijdag 13 en zaterdag 14 september het Mystery Monument Diner.

  Het Mystery Monument Diner is een compleet avondje uit voor alle leeftijden op een prachtige misschien wel onverwachte monumentale locatie. Gasten worden ontvangen op de locatie waar de gedekte tafels klaar staan om heerlijk te eten en te drinken. Tijdens het eten wordt meer verteld over de bijzonderheden van de verrassende locatie en worden de gasten uitgenodigd om ook zelf van deze ‘Plek van Plezier’ te genieten. De precieze locatie wordt een paar dagen van tevoren pas via email bekend gemaakt. De organisatie verklapt vast dat het een bosrijke locatie aan de rand van Apeldoorn is.

  De Mystery Monument Diners vinden plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2019. Vanaf 17:30 kunnen de gasten inlopen om vanaf 18:00 uur plaats te nemen aan tafel. Gasten die aan het Mystery Monument Diner willen deelnemen kunnen, zolang de voorraad strekt, vooraf een E-ticket aanschaffen via www.ticketkantoor.nl/shop/mysterydiner. Volwassenen betalen € 39,50, kinderen t/m 16 jaar € 29,50. Deze prijs is voor zowel diner, dessert, drank, koffie of thee, vrijwillige activiteiten en informatie over de locatie van een lokale specialist.

  Dit bezoek aan het onbekende monument tijdens de Open Monumentendagen is smaakvol, leerzaam en leuk!

 • Isis Knuvers plaatste

  Zoals jullie konden lezen in het bericht van [~105] geeft de vereniging Bewoond^Bewaard workshops over de Woonhuisregeling voor eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie. Zij nemen u mee door de regeling, en vertellen over subsidiabele kosten en het aanvragen van de subsidie. Deze workshop kunnen zij ook geven als bijeenkomst voor leden van de Monumenten Community.
  Zou u daar interesse in hebben? We denken aan een combinatie met voorlichting vanuit het Restauratiefonds over het aanvragen van financiering voor restauratie en verduurzaming.
  We willen peilen hoeveel interesse er is. Laat het ons weten (hieronder of in de vorm van een like) als u er bij zou willen zijn!

 • We zijn druk met het opknappen van onze stolp, zo ook de keuken. We zijn op zoek naar (slechts) 2 friese witjes om 2 kapotte tegels in onze keuken te vervangen. De afmeting is 13x13cm en de kleur is grijs/groenachtig. Wie kan ons helpen?

 • Vandaag begonnen met ontmanteling van een vierkant in Assendelft.
  Deze staat aan de Dorpsstraat ter hoogte van nummer 835 bij een voormalig melkveebedrijf.
  Vroeger pannen op het dak en aan de zijkanten staand schot dat geteerd was. Later was er asbesthoudende platen tegen bevestigd.
  Dit vierkant wordt in westzaan opgeslagen voor herbouw of hergebruik. Inmiddels is wordt dit de vijfde vierkant constructie die ik heb liggen en dus gered van de sloop.