Become a member or log in to your community

This community is powered by Open Social, the plug-and-play community solution for NGOs and semi-governmental organisations.

Sign up Login
 • Aize Stoker plaatste

  Watertoren Lippenhuizen

 • Een eerste impressie van onze 8e Communitybijeenkomst op zaterdag 5 oktober jongstleden in Leersum!

 • AlexC plaatste

  Hallo, ik ben op zoek naar tochtstrips en goede kwaliteit plakvilt om de deren van mijn serre tochtvrijer te maken. Wie heeft er tips/ een website waar ik dit kan vinden? Beiden moeten ca 3 meter lang/ hoog zijn.

 • Hallo allemaal. Ik ben nieuw op deze site, op aanraden van Monumenten.nl. Ik hoop dat jullie mij tips kunnen geven. Wij hebben in onze keuken 19e eeuwse geometrische tegels (20x20) met 6 kleuren liggen waarvan een flink aantal beschadigd zijn. Sinds we in ons huis wonen (6 weken), chipt er regelmatig een stukje van de tegels af. Kan iemand tips geven hoe de tegels te beschermen zonder er een vloer overheen te moeten leggen? Ik heb ook nog geen partij dezelfde tegels gevonden online.

 • Sancta Maria, dames pensionaat omstreeks 1924. Thans in transformatie; wonenbijmaria.nl

 • 4 oktober aanstaande komt nr 2 van De Stolp uit waarin een artikel van Peter van Zutphen over ambachtelijke vaklieden waaronder rietdekkers. Er is heel veel expertise bij het landelijk kenniscentrum Vakfederatie van Rietdekkers

 • Mystery Monument Diner tijdens Open Monumentendagen

  In het tweede weekend van september vindt jaarlijks op veel locaties in Nederland de Open Monumentendagen plaats. Ook Apeldoorn doet sinds de start in 1986 mee aan dit landelijke evenement en zet haar lokale parels in de spotlights. Bezoekers kunnen dit jaar terecht bij een groot aantal monumenten die aansluiten bij het landelijke thema “Plekken van plezier”. Maar Apeldoorn doet daar deze editie nog een schepje bovenop. Voor iedereen die op zoek is naar een heerlijke maaltijd op een avontuurlijke, bijzondere locatie is er dit jaar voor het eerst op vrijdag 13 en zaterdag 14 september het Mystery Monument Diner.

  Het Mystery Monument Diner is een compleet avondje uit voor alle leeftijden op een prachtige misschien wel onverwachte monumentale locatie. Gasten worden ontvangen op de locatie waar de gedekte tafels klaar staan om heerlijk te eten en te drinken. Tijdens het eten wordt meer verteld over de bijzonderheden van de verrassende locatie en worden de gasten uitgenodigd om ook zelf van deze ‘Plek van Plezier’ te genieten. De precieze locatie wordt een paar dagen van tevoren pas via email bekend gemaakt. De organisatie verklapt vast dat het een bosrijke locatie aan de rand van Apeldoorn is.

  De Mystery Monument Diners vinden plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2019. Vanaf 17:30 kunnen de gasten inlopen om vanaf 18:00 uur plaats te nemen aan tafel. Gasten die aan het Mystery Monument Diner willen deelnemen kunnen, zolang de voorraad strekt, vooraf een E-ticket aanschaffen via www.ticketkantoor.nl/shop/mysterydiner. Volwassenen betalen € 39,50, kinderen t/m 16 jaar € 29,50. Deze prijs is voor zowel diner, dessert, drank, koffie of thee, vrijwillige activiteiten en informatie over de locatie van een lokale specialist.

  Dit bezoek aan het onbekende monument tijdens de Open Monumentendagen is smaakvol, leerzaam en leuk!

 • Isis Knuvers plaatste

  Zoals jullie konden lezen in het bericht van [~105] geeft de vereniging Bewoond^Bewaard workshops over de Woonhuisregeling voor eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie. Zij nemen u mee door de regeling, en vertellen over subsidiabele kosten en het aanvragen van de subsidie. Deze workshop kunnen zij ook geven als bijeenkomst voor leden van de Monumenten Community.
  Zou u daar interesse in hebben? We denken aan een combinatie met voorlichting vanuit het Restauratiefonds over het aanvragen van financiering voor restauratie en verduurzaming.
  We willen peilen hoeveel interesse er is. Laat het ons weten (hieronder of in de vorm van een like) als u er bij zou willen zijn!

 • We zijn druk met het opknappen van onze stolp, zo ook de keuken. We zijn op zoek naar (slechts) 2 friese witjes om 2 kapotte tegels in onze keuken te vervangen. De afmeting is 13x13cm en de kleur is grijs/groenachtig. Wie kan ons helpen?

 • bouke_koopman plaatste

  Vandaag begonnen met ontmanteling van een vierkant in Assendelft.
  Deze staat aan de Dorpsstraat ter hoogte van nummer 835 bij een voormalig melkveebedrijf.
  Vroeger pannen op het dak en aan de zijkanten staand schot dat geteerd was. Later was er asbesthoudende platen tegen bevestigd.
  Dit vierkant wordt in westzaan opgeslagen voor herbouw of hergebruik. Inmiddels is wordt dit de vijfde vierkant constructie die ik heb liggen en dus gered van de sloop.

 • De Vereniging Bewoond^Bewaard, dé belangenvereniging voor eigenaren van woonhuismonumenten, geeft weer twee workshops over de nieuwe Woonhuis-subsidieregeling.
  Op 21 september op landgoed Schouwenburg (www.landgoedhuisschouwenburg.nl - Schouwenburg 2, 8084 PE ’t Harde) en op 28 september in de Pastorije (www.depastorije.nl - Kerkpad 3, 5398 CC Maren-Kessel).
  Toegang alleen voor leden van de vereniging.
  Dus wordt lid van Bewoond^Bewaard en neem deel aan de gratis workshop.
  Opgeven en verdere informatie: secretaris@bewoondbewaard.nl

 • In de nieuwsbrief van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed van deze maand staat een artikel over de 'Schadeatlas'. Hulpmiddel voor eigenaren van rijksmonumenten en andere oude gebouwen die het gesprek met een deskundige over schade aan het monument goed voorbereid willen voeren. Meer info zie: https://www.cultureelerfgoed.nl/publicaties/publicaties/2019/01/01/tijd… Reuze benieuwd naar uw ervaringen!

 • John Nijhuis plaatste

  De elektrische fiets is in opkomst en deze trend zal zich nog wel even doorzetten. Ook in monumenten zijn er vaak verschillende gebruikers van een elektrische fiets.
  Het opladen van de fiets gebeurt meestal in een berging, koetshuis of opslagschuur  van het monument. Het opladen van de  lithiumaccu van de fiets is doorgaans zonder risico zeker wanneer de gebruikershandleiding hierover worden opgevolgd. Toch zijn er voorbeelden dat er brand is ontstaat bij het opladen van dit soort lithiumaccu’s. Bij hoge temperaturen, beschadigingen, overladen of te diepe ontlading kan er aanleiding zijn tot een storing en leiden tot zelfontbranding van de accu ofschoon de meeste accu’s wel beschikken over een veiligheidssysteem.
  Vaak komt het voor dat in schuren, bergingen, koetshuizen e.d. geen rook of brandmelder aanwezig is. Het risico dat een dergelijke brand vroegtijdig wordt ontdekt is dus klein. Het risico dat een dergelijke brand snel kan overslaan naar het monument is daardoor echter wel groot.
  Een belangrijk advies is dan ook om de accu van de elektrische fiets ( of andere apparaten die voorzien zijn van lithium batterijen) nooit in de avond en nachtelijke uren op te laden. 

 • Isis Knuvers plaatste

  Net geplaatst in de (nieuwe) groep Religieus Erfgoed, maar ik breng hem ook hier graag onder de aandacht: Doopvont te koop, sloop dreigt. Voor kerken gratis af te halen, maar ook andere geïnteresseerden kunnen een bod doen op Marktplaats https://community.monumenten.nl/post/292

 • Fijn om te zien dat er de afgelopen tijd weer veel nieuwe leden zijn bijgekomen! Onze nieuwste leden [~806] , [~805] , [~804] , [~799] , [~798] , [~797] en [~795] heten wij van harte welkom! Hebben jullie een nuttige tip of een specifieke vraag voor de leden van de Community? Deel hem gerust!

 • Schilderij uit 1945 van de grote sloot 411

 • mgerbers plaatste

  Leuk dat ik met mijn interesse deel kan zijn van deze groep. Mijn naam is Marja Gerbers en bezoek elk jaar mooie monumentale steden in verschillende landen. Met mijn man Wim als wandelende encyclopedie kan je niet anders dan enthousiast worden van binnenlandse en buitenlandse historie en historische bouw.
  Sinds oktober vorig jaar heb ik mijn werk gewijzigd en werk nu voor van Draeckeburgh te Bilthoven en regel samen met monument eigenaren vele mogelijke subsidies. Een geweldige baan! Hartelijke groet van Marja

 • het pakhuis was vroeger en winkeltje

 • Ons project de weyershof.. een rijksmonumentale boerderij

 • Hallo allemaal, zojuist deze community ontdekt. Wat fijn! Sinds april 2019 zijn wij de trotse eigenaren van de gereformeerde kerk in Dirkshorn. We wonen er met onze 2 zoons en willen deze in fasen gaan verbouwen tot woonhuis / atelier en restaureren. Hartelijke groet, Erik en Yvonne

 • Hallo mensen. Als kersverse eigenaar van Huize Ontwijk, Herenhuis uit 1841, lid geworden van deze groep.

 • John Nijhuis plaatste

  Misschien de moeite waard om even te kijken www.cultureelerfgoedenschede.nl

 • Isis Knuvers plaatste

  Mooi om te zien dat er de afgelopen dagen ruim dertig nieuwe leden bijgekomen zijn! De nieuwsten zijn [~788], [~787], [~786], en [~785]. Van harte welkom! Hebben jullie een specifieke vraag of een nuttige tip voor de leden van de Monumenten Community? Deel hem gerust!

 • Oude Pastorie Eexta

 • Isis Knuvers plaatste

  Noteer het alvast in je agenda, op 5 oktober zijn we welkom in Leersum! https://community.monumenten.nl/node/85

 • Isis Knuvers plaatste

  We hebben iets nieuws op het platform: aan de rechterkant zie je nu het blokje 'Sorteren op' staan. Je kunt hier kiezen of je de berichten in de tijdlijn op volgorde van nieuw naar oud wil zien, of gesorteerd op populariteit (hier zit een algoritme achter dat op basis van gegeven reacties en hartjes plus tijdsverloop de volgorde bepaalt).

  We zijn benieuwd wat jullie hier van vinden. Standaard staat de tijdlijn gesorteerd op 'van nieuw naar oud', heeft dit jullie voorkeur, of zullen we het standaard op 'populariteit' zetten? Probeer het eens uit, en zet je reactie gerust hieronder!

 • Hallo, weet iemand hoe ik makkelijk de worstels van klimop kan verwijderen?
  Ik ben nu een avond met steekmesje en water bezig geweest, lamme armen krijg ik ervan en ik heb net 2 vierkante meter 'schoon'. Is er een goedje te koop wellicht die onze stenen niet aantasten of weet iemand iets anders waardoor de wortels makkelijker loslaten of oplossen? Het hele pand zit eronder... groet en bedankt Esther

 • Gisteren in Amerongen 24 leden van de Vereniging Bewoond^Bewaard bijgepraat over de nieuwe subsidieregeling voor Woonhuismonumenten. Deze workshop wordt door de Federatie van Particuliere Monumenteneigenaren (FPMe) - een samenwerking van Vereniging Bewoond^Bewaard, Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen en Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland - verzorgd door Eduard Haaksman en mij.

  Leuk om te zien dat we door vraag en antwoord de aanwezigen inzicht geven in het begrip 'subsidiabele kosten' en hoe men de subsidieaanvraag komend jaar nu al kan voorbereiden.

  Volgende week zaterdag in Zuidhorn (GR) en de komende maanden door het gehele land.

  Wilt u ook deelnemen aan de workshop?

  Wordt dan lid van Bewoond^Bewaard (https://www.bewoondbewaard.nl/) en we zien u komende week in Zuidhorn of daarna elders in het land.

 • Knijp me even.. kan me nog steeds niet goed voorstellen dat het nu allemaal echt aan het gebeuren is! Bloed, zweet en ook tranen maar de aanhouder wint...!

  https://www.monumenten.nl/verhalen/het-oudste-herenhuis-in-de-hoeksche-…

 • Wist u dat er bij het rijk weer subsidie beschikbaar is voor toepassing van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels! Ook voor particulieren!
  Inpassing in een monument vraagt vaak om maatwerk en is soms vergunningsplichtig (zonneboilers) maar er zijn zeker kansen! Zie verder op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-e…
  Succes met de energietransitie!