Become a member or log in to your community

This community is powered by Open Social, the plug-and-play community solution for NGOs and semi-governmental organisations.

Sign up Login
 • Ina Roeterdink plaatste

  In de nieuwsbrief van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed van deze maand staat een artikel over de 'Schadeatlas'. Hulpmiddel voor eigenaren van rijksmonumenten en andere oude gebouwen die het gesprek met een deskundige over schade aan het monument goed voorbereid willen voeren. Meer info zie: https://www.cultureelerfgoed.nl/publicaties/publicaties/2019/01/01/tijd… Reuze benieuwd naar uw ervaringen!

 • John Nijhuis plaatste

  De elektrische fiets is in opkomst en deze trend zal zich nog wel even doorzetten. Ook in monumenten zijn er vaak verschillende gebruikers van een elektrische fiets.
  Het opladen van de fiets gebeurt meestal in een berging, koetshuis of opslagschuur  van het monument. Het opladen van de  lithiumaccu van de fiets is doorgaans zonder risico zeker wanneer de gebruikershandleiding hierover worden opgevolgd. Toch zijn er voorbeelden dat er brand is ontstaat bij het opladen van dit soort lithiumaccu’s. Bij hoge temperaturen, beschadigingen, overladen of te diepe ontlading kan er aanleiding zijn tot een storing en leiden tot zelfontbranding van de accu ofschoon de meeste accu’s wel beschikken over een veiligheidssysteem.
  Vaak komt het voor dat in schuren, bergingen, koetshuizen e.d. geen rook of brandmelder aanwezig is. Het risico dat een dergelijke brand vroegtijdig wordt ontdekt is dus klein. Het risico dat een dergelijke brand snel kan overslaan naar het monument is daardoor echter wel groot.
  Een belangrijk advies is dan ook om de accu van de elektrische fiets ( of andere apparaten die voorzien zijn van lithium batterijen) nooit in de avond en nachtelijke uren op te laden. 

 • Isis Knuvers plaatste

  Net geplaatst in de (nieuwe) groep Religieus Erfgoed, maar ik breng hem ook hier graag onder de aandacht: Doopvont te koop, sloop dreigt. Voor kerken gratis af te halen, maar ook andere geïnteresseerden kunnen een bod doen op Marktplaats https://community.monumenten.nl/post/292

 • Fijn om te zien dat er de afgelopen tijd weer veel nieuwe leden zijn bijgekomen! Onze nieuwste leden [~806] , [~805] , [~804] , [~799] , [~798] , [~797] en [~795] heten wij van harte welkom! Hebben jullie een nuttige tip of een specifieke vraag voor de leden van de Community? Deel hem gerust!

 • Schilderij uit 1945 van de grote sloot 411

 • mgerbers plaatste

  Leuk dat ik met mijn interesse deel kan zijn van deze groep. Mijn naam is Marja Gerbers en bezoek elk jaar mooie monumentale steden in verschillende landen. Met mijn man Wim als wandelende encyclopedie kan je niet anders dan enthousiast worden van binnenlandse en buitenlandse historie en historische bouw.
  Sinds oktober vorig jaar heb ik mijn werk gewijzigd en werk nu voor van Draeckeburgh te Bilthoven en regel samen met monument eigenaren vele mogelijke subsidies. Een geweldige baan! Hartelijke groet van Marja

 • het pakhuis was vroeger en winkeltje

 • Ons project de weyershof.. een rijksmonumentale boerderij

 • Hallo allemaal, zojuist deze community ontdekt. Wat fijn! Sinds april 2019 zijn wij de trotse eigenaren van de gereformeerde kerk in Dirkshorn. We wonen er met onze 2 zoons en willen deze in fasen gaan verbouwen tot woonhuis / atelier en restaureren. Hartelijke groet, Erik en Yvonne

 • Hallo mensen. Als kersverse eigenaar van Huize Ontwijk, Herenhuis uit 1841, lid geworden van deze groep.

 • John Nijhuis plaatste

  Misschien de moeite waard om even te kijken www.cultureelerfgoedenschede.nl

 • Isis Knuvers plaatste

  Mooi om te zien dat er de afgelopen dagen ruim dertig nieuwe leden bijgekomen zijn! De nieuwsten zijn [~788], [~787], [~786], en [~785]. Van harte welkom! Hebben jullie een specifieke vraag of een nuttige tip voor de leden van de Monumenten Community? Deel hem gerust!

 • MonumentEexta plaatste

  Oude Pastorie Eexta

 • Isis Knuvers plaatste

  Noteer het alvast in je agenda, op 5 oktober zijn we welkom in Leersum! https://community.monumenten.nl/node/85

 • Isis Knuvers plaatste

  We hebben iets nieuws op het platform: aan de rechterkant zie je nu het blokje 'Sorteren op' staan. Je kunt hier kiezen of je de berichten in de tijdlijn op volgorde van nieuw naar oud wil zien, of gesorteerd op populariteit (hier zit een algoritme achter dat op basis van gegeven reacties en hartjes plus tijdsverloop de volgorde bepaalt).

  We zijn benieuwd wat jullie hier van vinden. Standaard staat de tijdlijn gesorteerd op 'van nieuw naar oud', heeft dit jullie voorkeur, of zullen we het standaard op 'populariteit' zetten? Probeer het eens uit, en zet je reactie gerust hieronder!

 • Esther Quartel plaatste

  Hallo, weet iemand hoe ik makkelijk de worstels van klimop kan verwijderen?
  Ik ben nu een avond met steekmesje en water bezig geweest, lamme armen krijg ik ervan en ik heb net 2 vierkante meter 'schoon'. Is er een goedje te koop wellicht die onze stenen niet aantasten of weet iemand iets anders waardoor de wortels makkelijker loslaten of oplossen? Het hele pand zit eronder... groet en bedankt Esther

 • Gisteren in Amerongen 24 leden van de Vereniging Bewoond^Bewaard bijgepraat over de nieuwe subsidieregeling voor Woonhuismonumenten. Deze workshop wordt door de Federatie van Particuliere Monumenteneigenaren (FPMe) - een samenwerking van Vereniging Bewoond^Bewaard, Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen en Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland - verzorgd door Eduard Haaksman en mij.

  Leuk om te zien dat we door vraag en antwoord de aanwezigen inzicht geven in het begrip 'subsidiabele kosten' en hoe men de subsidieaanvraag komend jaar nu al kan voorbereiden.

  Volgende week zaterdag in Zuidhorn (GR) en de komende maanden door het gehele land.

  Wilt u ook deelnemen aan de workshop?

  Wordt dan lid van Bewoond^Bewaard (https://www.bewoondbewaard.nl/) en we zien u komende week in Zuidhorn of daarna elders in het land.

 • Esther Quartel plaatste

  Knijp me even.. kan me nog steeds niet goed voorstellen dat het nu allemaal echt aan het gebeuren is! Bloed, zweet en ook tranen maar de aanhouder wint...!

  https://www.monumenten.nl/verhalen/het-oudste-herenhuis-in-de-hoeksche-…

 • Wist u dat er bij het rijk weer subsidie beschikbaar is voor toepassing van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels! Ook voor particulieren!
  Inpassing in een monument vraagt vaak om maatwerk en is soms vergunningsplichtig (zonneboilers) maar er zijn zeker kansen! Zie verder op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-e…
  Succes met de energietransitie!

 • Beste allen, vanaf vandaag ben ik nieuw op deze community. Ons herenhuis anno 1597 de Mariënhof Westmaas. Ik ben erg benieuwd wat we van elkaar op kunnen steken!

 • CasPieksma plaatste

  Een huisje in het mooie Friesland. Uit één van de buitengevels steken de verdiepingsbalken uit met daar naast de muurankers. Wie kan mij daar meer oververtellen?

 • Hallo,
  Ik ben William Finkers, eigenaar van BVGN. Wij plaatsen tijdelijke, mobiele brand- en inbraakbeveiligingen bij o.a. restauratie of verbouwingen van monumentale panden. Zoals onlangs bij het Hoofdkantoor van Shell en de universiteit van Leiden.

 • Dit ben ik

 • Wat was het nuttig en leuk; de Monumenten Community lunch tijdens de Monumentenbeurs! Gelukkig hebben we de foto's nog ;-)

 • Koen Wijn plaatste

  geachte lezers,

  op de website wetten.overheid.nl wordt de subsidieregeling instandhouding van monumenten besproken

  In hoofdstuk 60 staat dat het volgende subsidiabel is:

  de instandhouding van verwarmingsinstallaties met bijbehorende onderdelen (zoals kachels, verwarmingsketels en radiatoren).

  Weet iemand wat hieronder wordt verstaan?

  Als iemand nog goede voorbeelden heeft van wat subsidiabel is in de praktijk dan hoor ik het graag.

  Wij hebben bijvoorbeeld verkeerd geinstalleerde isolatiemateriaal verwijdert en hebben hiervoor kosten moeten maken, maar daardoor eventuele toekomstige houtrot voorkomen (alle ventilatieroosters waren verstopt). Het document laat in het midden of dit subsidiabel is

 • Anoniem plaatste

  Hi, nieuw hier op de community. Eigenaar van een rijksmonument in Breda.

 • De workshop "woonhuisregeling, lust of last?"van Vereniging Bewoond^Bewaard op de Monumentenbeurs gemist?
  Geen nood, de Vereniging gaat voor haar leden de komende tijd in den lande de workshop herhalen.
  Wil je daar bij zijn, wordt dan lid (https://www.bewoondbewaard.nl/) en kom op zaterdag 22 juni naar Amerongen of zaterdag 29 juni in Zuidhorn. Andere data en locaties volgen.

 • Zilver plaatste

  Ik vond de beurs in Den Bosch erg inspirerend, en heb me dus nu ook aangemeld als lid van de Monumenten Community.

 • Arthur plaatste

  Beste Leden, wij willen ons onlangs verworven keuterboerderijtje gaan verduurzamen. De eerste grote klus op de planning is het dak nazien en isoleren van buitenaf met dakplaten. Echter is bij de stenen zijgevel de kantpan in cement gelegd op klazoren verband metselwerk. Dit mogen we niet wijzigen. Hoe kunnen we dan echter toch van buitenaf isoleren met respect voor de authetieke zijgevel? Aangezien we dan toch iets de hoogte in gaan?

 • Isis Knuvers plaatste

  Gister hebben zo'n vijftig communityleden samen van een lunch genoten tijdens de Beurs Monument in Den Bosch. Mooi om te zien hoe iedereen weer druk in gesprek was! Op de tafels konden jullie tips achterlaten voor de community en dat is enthousiast gedaan. Hieronder alle tips, er zitten hele goeie en verrassende tussen! Wil je nog iets toevoegen doe dat dan gerust in een reactie hieronder. Foto's van de dag volgen nog.

  - Verdiep je constant in nieuwe subsidie-regelingen + voorwaarden
  - Zoek contact met lokale monumentenclubs/behartigers
  - Begin vanaf jaar 1 met een MJOP (meerjaren-onderhoudsplan) en zoek de juiste partners
  - Aansluiten bij Community om veel informatie op te halen en te delen
  - In fases restaureren
  - Eerst goed informeren naar de mogelijkheden en dan pas gaan wijzigen
  - Lid worden van "Bewoond Bewaard"
  - Lid worden community
  - Binnen de community: Subgroepen maken naar architect (o.a. voor eigenaren van monumenten onder architectuur van De Bazel)
  - Bouwtechnisch project indienen bij de Bouwkundewinkel van TU Eindhoven
  - Eerst goed denken en dan pas doen! (eerst het monument goed leren kennen, veel vragen, kennis vergaren)
  - Zoek lotgenoten, geeft energie en is gezellig!