Become a member or log in to your community

This community is powered by Open Social, the plug-and-play community solution for NGOs and semi-governmental organisations.

Sign up Login
 • Pauline Kick plaatste

  Sinds 4 jaar bewonen wij (Hans Taselaar en Pauline Kick) dit monumentale grachtenpand uit 1625, tevens het oudste huis van IJlst. Het is in de jaren 70 vakkundig gerestaureerd door Yde Schakel. Toen wij hier kwamen wonen hebben wij de restauratieadviezen van monumentenwacht systematisch afgewerkt. Daarnaast hebben wij een bijgebouw gerestaureerd en geïsoleerd en tot atelier verbouwd. Nu zijn wij ons aan het verdiepen om te kijken wat er mogelijk is om het grachtenpand daar waar mogelijk is te isoleren. Het is toch een ingewikkeld verhaal ivm. het behoud van de historische waarde van het huis, en het op de juiste manier te isoleren. Ik vraag mij dan ook af of er meerdere monumenten eigenaren in Sud-West Friesland wonen (een gemeente met de meeste monumenten van Nederland) welke met dergelijke vraagstukken zitten en proberen hier een juiste weg in te vinden. Graag hoor ik dan ook reactie,s op mijn vraag.

 • Sinds 1981 wonen we met veel plezier in onderstaande rietgedekte stolp. Deze stolp hebben we zelf in de meest oorspronkelijke staat terug gebracht.

 • Vandaag in het Noordhollands Dagblad. Lees het artikel van Ed Dekker hier:
  https://www.boerderijenstichting.nl/stolpennieuws/actueel/

 • Ik ben voor een artikel op Monumenten.nl over (gevel)isolatie, op zoek naar een monument waar binnenkort geïsoleerd gaat worden. Een pand waarbij de gevels/dak nog open liggen en een mooi voorbeeld laten zien van hoe het isoleren en ventileren er bij muren/daken uit ziet.

  Dus ga jij binnenkort isoleren? Laat het hieronder weten!

 • Dag allemaal!

  Mijn man Jeroen en ik hebben een rijksmonumentale boerderij in Kerkwijk, gemeente Zaltbommel. De boerderij stamt uit 1841, we wonen er sinds 1,5 jaar met heel veel plezier. Leuk om andere monumenteneigenaren te ontmoeten en kennis en ervaring te delen!

 • Iedereen bekent met Stichting erkende restauratiekwaliteit monumentenzorg?
  EEN BELANGRIJK STARTPUNT VOOR ELKE MONUMENTENBEZITTER!
  Ga naar www.stichtingerm.nl of één van hun andere belangrijke platforms: www.monumentenregie.nl, www.monumententoezicht.nl of www.groenerfgoedzorg.nl.

  Op het gebied van verduurzaming worden er informatieve video's gemaakt:
  - Balans monumentale waarde/verduurzaming. Hoe verduurzaam ik mijn pand zonder de monumentale waarden te niet te doen?
  www.stichtingerm.nl/verduurzaming/video-monument-van-morgen-

  - Isoleren en ventileren. Waarom is dit zo belangrijk?
  www.stichtingerm.nl/nieuws/isoleren-is-ventileren

  Andere onderwerpen volgen binnenkort.

 • Isis Knuvers plaatste

  Beste communityleden,

  Het is al een beetje laat, maar ik wil jullie graag een gelukkig 2020 wensen namens Team Community. Het jaar 2019 eindigde voor ons erg goed met het binnenhalen van het 1000ste lid! Zij heeft inmiddels bericht ontvangen en mag gaan overnachten in een kerk van Heilige Nachten.

  Wij zijn ontzettend trots op de groei die de community doormaakt en we hopen in 2020 nog veel meer monumenteigenaren te kunnen helpen met antwoorden op vragen en met leuke en nuttige contacten. Op dit moment worden de bijeenkomsten voor dit jaar voorbereid, de eerste zal dit voorjaar zijn, jullie lezen hier snel meer over!

  Ik zelf zal er niet meer bij zijn... want ik heb per 1 februari een nieuwe baan buiten de monumentensector. Daarom wil ik jullie bij deze hartelijk bedanken voor al jullie enthousiasme en mooie bijdragen op dit platform, en tijdens de bijeenkomsten. Het was inspirerend om jullie te ontmoeten. Ik vergeet vast mensen, maar ik denk onder andere aan onze enthousiaste leden vanaf (bijna) het eerste uur en vaste on- en offline bijdragers [~128] [~105] [~82] [~23] [~24] [~104] [~339] [~33] [~25] [~163] [~37] [~518] [~612] onze vrienden van de stolpencommunity [~168] en vele anderen!! Bedankt allen!

  Ik wens jullie en al jullie prachtige bijzondere monumenten alle goeds voor de toekomst, met jullie bevlogenheid en alle kennis die hier aanwezig is, moet dat toch goed komen. [~11] [~7] [~17] [~12] en nieuw teamlid [~964] staan voor jullie klaar bij alle vragen over de community/het platform/de bijeenkomsten. Veel succes, samen weten jullie ontzettend veel!

  Hartelijke groeten,
  Isis

 • pvdmeijden plaatste

  Hallo allemaal. Ik ben benieuwd hoe dit samengaan zal verlopen.
  Ik hoop nuttige wenken te ontvangen en kan zelf mogelijk ook geven. Paul.

 • Goedenavond,

  Ik ben nieuw hier dus heb geen idee hoe het hier in zijn werk gaat.
  We gaan het meemaken 😊

  Ik ben zakelijk in het bezit van een rijksmonument in Gorinchem.
  Op dit moment wordt het pand verhuurd aan een kledingzaak.
  De bovenverdieping staat leeg.

  Dit heeft als rede:
  Geen overlast voor de detaillist.
  Moet gerenoveerd worden.

  Nou willen we gaan onderzoeken of een renovatie/verbouwing rendabel zal zijn.

  Het grootste project zal zijn het dak.
  Het betreft hier een oud Hollandse kap van 1600.
  Als je op de zolder staat kijk je op diverse plekken zo naar buiten.
  Het geheel is wel redelijk waterdicht.

  Nou zouden we graag het dak renoveren.
  Zodat renovatie binnen zinvol zal zijn.

  We hebben deze vragen:

  Heeft iemand een tip welk bedrijf deze dak renovatie kan beoordelen en wil offreren ?

  Nou weten we dat er subsidie mogelijkheden zijn voor zo’n renovatie.
  Is er iemand die weet of er partijen zijn die deze hele subsidie kermis kan uitwerken ?
  Hoeft natuurlijk niet voor niets, we willen het graag uitbesteden ?

  Al met al weer een heel verhaal.
  Maar wie weet worden we een eindje verder geholpen.

  Vooruit onze dank aan jullie.

  Groet van Willem,

 • Begin 2020 gaat ons huis opgeleverd worden. Iemand tips waar deze te verzekeren? inboedel/opstal. Het gaat om een rijksmonument. Bedankt, Ivon

 • Ik ben geinteresseerd in het plaatsen van vacuumglas (Fineo).
  Iemand aanwezig met ervaring, tips en suggesties?
  Bijgevoegd een van de 18 ramen.. allemaal hetzelfde.

 • Als eigenaar van rijksmonument, bouwjaar 1610, in Hoorn, heb ik inmiddels een A-label op mijn huis. Huis wordt verwarmd met een L/W warmtepomp en de buitenunit staat (zeer verantwoord!) op zolder. Ik ben zeer tevreden over de doelmatige werking van het systeem, een besparing van ca 600 euro per jaar. Tevens is het huis voorzien van WTW-installatie. Afgelopen jaren ben ik bezig om zonnepanelen op mijn rijksmoument te kunnen plaatsen. Door mijn inzet wordt die ruimte mogelijk geboden in de nieuwe Welstandsnota, maar ze mogen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. Dat zijn ze nauwelijks, de dakramen/raamelementen zijn meer zichtbaar en deze zijn een permante wijziging van mijn monument. Tot op dit moment wordt een louter sectorale eenzijdig beoordeling gemaakt, die niet integraal conform de Omgevingswet en nu met de energietransitie wordt gemaakt! Graag ontvang meningen/adviezen over soortgelijke trajecten.

 • R.H.Panman plaatste

  Als eigenaar bewoner van een rijksmonument in de Amsterdamse binnenstad ben ik geïnteresseerd in de subsidie (aanvraag) voorwaarden groot onderhoud en regelgeving omtrent verduurzamen van het pand.

 • Op maandagavond 3 februari is er bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort een informatieavond over het aanvragen van de woonhuissubsidie en het financieren van uw monument. Speciaal voor eigenaren die in een rijksmonument wonen. Meer informatie volgt. U kunt via de link alvast uw mailadres achterlaten als u een uitnodiging wil ontvangen: https://www.monumenten.nl/informatieavond-woonhuisregeling

 • Wij zijn aangesloten bij de community om monument eigenaren te voorzien van advies in daglichtoplossingen met onze zwart stalen dakramen

 • Inmiddels weer twee keer schade aan ons rieten dak door de vogels...
  Dank voor de diverse tips. Heb nog geen afdoend middel gevonden om te delen,
  wel een link doorgestuurd gekregen die ik graag met jullie wil delen

  https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/faunaschade-preventiekit-fp…

 • Wij hebben een rijksmonument dat we ook openstellen voor publieke bezichtiging. Wij zijn ons aan het beraden over het behoud van het huis en de openstelling ook in de volgende generaties. Heeft iemand suggesties voor een juridisch adviseur/notaris gespecialiseerd in monumenten en de continuering daarvan in komende generaties?

 • Wij zijn eigenaar van Rijksmonument 't Walvisvaarders Huisje op Texel en zijn geïnteresseerd in het delen van kennis over het onderhoud en beheer van monumenten en ook in ervaringen met het openstellen voor publiek. Zelf doen we dat al 8 jaar met veel plezier. www.walvisvaardershuisjetexel.nl

 • Tom Genbrugge plaatste

  Wij zijn eigenaar van de voormalige R.K. Johannes de Doperkerk in Sint Jansteen (Hulst) benieuwd naar meer nuttige info

 • Gratis waaiers met richtlijnen en oplossingen!
  Kent u de ERM al? Voor stolpeigenaren een handige organisatie met een gratis toegankelijke schat aan kennis! De ERM (stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) is namelijk een platform voor monumenteigenaren, bezitters van cultureel erfgoed, ontwerpers en uitvoerders. Zij werken heel praktijkgericht aan de kwaliteit bij onderhoud, restauratie en verduurzamen van cultureel erfgoed. Alle kennis in de richtlijnen maakt ERM beschikbaar met onder andere websites, nieuwsbrieven, publicaties, video's en kennisbijeenkomsten. Zo zijn er gratis te bestellen waaiers met tips over onder andere verduurzaming van een monument en over groen erfgoed. Kijk voor deze handige hulp eens op https://www.stichtingerm.nl/publicaties

 • Omdat we in een gemeentelijk monument wonen, een stolp, heb ik me aangemeld. Het lijkt me leuk hier er over te lezen!

 • Ik ben lid geworden omdat wij de eigenaar zijn geworden van het pakhuis Puddingfabriek de Padvinder in Zutphen. De komende maanden gaan we druk aan de slag met plannen maken en vergunningen aanvragen. We houden jullie op de hoogte met foto's en andere verhalen. Er moet veel gebeuren.

 • Harry Blom plaatste

  Ik ben net lid geworden en de trotse eigenaar van een zeer oude stolp, volgens kenners meer dan 500 jaar oud, met een eikenhouten vierkant.
  De stolp staat op een paradijselijke plek midden in het land, 200 meter van een rustig weggetje.

 • Bij ons initiatief Erfdelen.nl gaat het vrijwel altijd over herbestemmen en meestal niet over monumenten maar er zijn veel raakvlakken bij het ontwikkelen van projecten.

 • Tip voor de liefhebbers die alles willen weten over diverse bouwtechnieken in monumenten:
  www.restauratiecentrum.nl/boeken
  Diverse technische handboeken (bijv. het boekje kozijnen, ramen, deuren en luiken van Ries van Hemert) zijn op deze site te koop maar ook GRATIS digitaal te lezen!

 • Graag vraag ik jullie om advies!
  Onlangs hebben wij een appartement in een rijksmonument gekocht. Graag zou ik willen weten of we voor de volgende handelingen een omgevingsvergunning nodig hebben:
  - vervangen keuken
  - vervangen badkamer
  - verwijderen asbesthoudende plafondplaten
  Deze verbouwingen zijn allemaal intern, en zullen niets veranderen aan het gevelbeeld en/of de uitstraling van het monument.
  Kunnen jullie helpen?

  Groetjes,
  Fleur

 • Heeft er iemand ervaring met Multipor (van Ytong) als isolerende minerale achterzetwand?
  Mits rondom de balkkoppen enkele centimeters vrijgehouden en afgewerkt met een dampopen verf/stucsysteem een ideale oplossing voor massieve muren lijkt mij. Ik ben benieuwd naar ieders ervaring en mening.

 • Wie kan mij helpen??

  Mijn huis is gebouwd 1880 - 1890 en heeft vroeger een open zolder gehad. Je keek aan de onderkant tegen een sporen dak met blauw gesmoorde oud Hollandse pannen met stropoppen. Om dit oude karakter terug te brengen ga ik mijn dak behangen. Hiervoor wil ik fotobehang laten maken van de onderkant van zo'n dak.
  Wie heeft het dak zoals beschreven? Graag kom ik daar goede foto's van maken.

  Groet, Jeroen Hulsen

 • WillemAddy plaatste

  Beste Communityleden,

  Wij wonen inmiddels zo’n 43 jaar in ons rijksmonument in Middelburg. De eerste jaren, jong als wij waren, buitengewoon zelf veel werk verzet alsook hulp van architect en kleine aannemer. Daken, goten, vloeren, wat al niet, moesten vernieuwd worden met zoveel als mogelijk behoud van het oorspronkelijke karakter. Maw eerder restauratie als renovatie. De koopprijs van het woonhuis was gelukkig laag, conform de staat van het woonhuis. Feitelijk een ruïne. Tussentijds het huis op detail steeds verbeterd, onderhoud is echter eindeloos. Laatstelijk In overleg met de gemeente 18 - passende- zonnepanelen op het achterdak geplaatst.
  De Monumentenwacht komt iedere 2 jaar, inspectie, er is overigens altijd wel wat dat aandacht behoeft.
  Wij realiseren ons dat we passanten zijn, we proberen het woonhuis zo goed als mogelijk ooit over te dragen aan hen die eveneens hart hebben voor een dergelijk rijksmonument inclusief lusten en lasten. Vooralsnog hebben wij recentelijk besloten hier nog heel lang te blijven wonen. Het blijft te allen tijde een mooi en uniek pand met geschiedenis!
  In de verwachting nog veel te mogen leren van anderen, communityleden, met vriendelijke groet,

  Willem & Addy

 • Mijn pand is monumentaal geworden en als gemeente monument bestempeld. Ik wil me inlezen en in deze wereld verdiepen. Molenstraat 157 Oss