Become a member or log in to your community

This community is powered by Open Social, the plug-and-play community solution for NGOs and semi-governmental organisations.

Sign up Login
 • Arie den Boer plaatste

  Schutsluis in Alblasserdam

 • Marcia Peek plaatste

  Goedemiddag Community-leden, leuk nieuws vanuit Middelburg: er is bijna twee ton aan Europese subsidie beschikbaar om 20 Zeeuwse panden te kunnen verduurzamen. Voor meer informatie zie: www.omroepzeeland.nl

 • Thomas plaatste

  Goedemiddag Monument-liefhebbers!

  Hierbij volgt een bericht dat net wat anders is dan de normale berichten hier. Wij komen namelijk niet voor de monumenten, maar voor u! Achter mij staat een team van vier Communicatie & Multimedia Design studenten van de HAN in Arnhem. We doen op het moment een onderzoek naar de Monumenten Community. Dit doen we omdat we voor een project een bestaande Community moeten analyseren en herontwerpen. Simpel gezegd: we gaan kijken hoe we de Monumenten Community nog beter aan kunnen laten sluiten bij de doelstelling, namelijk het in stand houden van alle prachtige monumenten in Nederland.

  Om een beter beeld te krijgen van de Monumenten Community hebben we een korte enquête opgesteld. Het zou supertof zijn als jullie die in kunnen vullen; hoe meer deelnemers hoe beter beeld wij hebben en hoe waarschijnlijker we met een goede ideeën kunnen komen. Alvast bedankt!

  De enquêtelink:
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeznoEquk7-syTiEY60Od6paxsNe66…

 • FredG plaatste

  Oude foto van de MariaHoeve aan de dorpsstraat in Zwaag

 • Even een leuke update, we zijn onze 5 roedige hooiberg aan het opknappen.

  Onlangs 5 prachtige eiken roeden geplaatst. Lengte van de roeden 9mtr waarvan 1,3 mtr in de grond is verdwenen.
  De kap is nog helemaal origineel en zal wel van nieuw riet worden voorzien.

  Tijdens de storm Dennis stond de kap alleen om de stalen stempels, dit heeft wel een beetje spanning gegeven. Maar alles is goed gegaan.

 • Nadja Keuter plaatste

  Goedemorgen,

  Wij hebben helaas moeten besluiten om de bijeenkomst van aanstaande zaterdag 21 maart te Edam niet door te laten gaan.

  Dit om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Wij kijken naar een andere datum om deze bijeenkomst later dit jaar alsnog te laten plaatsvinden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Community
  Ina, Marieke, Nadja, Marcia en Marie-Jeanne

  Nationaal Restauratiefonds
  Utrechtseweg 12
  Postbus 2207, 3800 CE Amersfoort
  088 – 253 91 65
  community@restauratiefonds.nl

 • Gerard Braas plaatste

  Twee maanden geleden schreef ik over het verduurzamen van mijn Rijksmonument Dantzig in Hoorn. Nu kan ik melden dat ik een omgevingsvergunning heb gekregen voor het plaatsen van 6 zonnepanelen tussen mijn dakramen op mijn rechterdak. Als standaard criteria mogen zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte (gezien vanaf straatniveau, dus camera op de grond!), maar initiatieven die niet passen kunnen toch voldoen, maar vragen om een gewogen oordeel van de Commissie voor Monumenten en Welstand, aldus de Welstandsnota 2020. Ik moest de commissie tijdens mijn toelichting wel wijzen op deze zin!!! En een gewogen positief oordeel kwam!
  Pieter van Traa reageerde op mij tekst met overzicht van regelgeving van verschillende gemeenten. Nog dank daarvoor Pieter!
  Nu heb ik nog wel een vraag. Ik moet legeskosten Bouw á €342,52, legeskosten rijksmonument á €122,89 en legeskosten Welstand á € 52,50 betalen, te samen € 517,50. De legeskosten rijksmonument komt mij vreemd over, dat lijkt mijn dubbel. Is daar wel titel/grond voor. En is de gemeente Hoorn bevoegd omdat te doen? Ze verwijzen naar Wabo 2.1, 1e lid onder f en de Erfgoed verordening, ik kan in de Erfgoedverordening niets vinden.
  Kan iemand mijn adviseren?

  Groet Gerard Braas

 • Albert Nadema plaatste

  Tweebaksmarkt 50 Leeuwarden Boutique Hotel WKNDS gereed, voormalige bakkerij met bovenwoning die wij hebben getransformeerd tot klein hotel. 2019

 • kerK-3-.MK plaatste

  Beste Jeffrey en Marjan,

  wat betreft een hypotheek zouden jullie kunnen proberen bij de Triodosbank. Wel hebben zij een voorwaarde m.b.t. verduurzaming van het pand.

 • goede avond allen,

  Wij zijn jeffrey en marjan en zijn bezig met een aankoop van een stolp.
  We weten dat het niet zomaar een pand is om te kopen, er komt veel bij kijken en nemen ons daar ook de tijd voor
  Wie zou ons kunnen vertellen waar je het beste een hypotheek kan afsluiten ivb een stolpboerderij uit 1800
  Er zit geen agrarische bestemming op.
  De rede hiervan is dat niet alleen de rabobank iets kan betekenen maar dat er vast ook wel andere bedrijven zijn.
  Andere informatie zou ook zeer welkom zijn.

  We vernemen graag reacties

  vriendelijke groet

  jeff en marjan

 • Marieke Bosma plaatste

  Op 21 maart zijn we met de Monumenten Community te gast bij eigenaren Bert Jan en Gepke Wissink in Edam.

  Door de enorme belangstelling is het helaas niet meer mogelijk om u in te schrijven voor deze bijeenkomst op 21 maart.

 • Marijke Kamsma plaatste

  Sinne State is in restauratie. Fase 1 met dak/goten/binnenvloeren is gereed. Fase 2 met deuren/ramen/kozijnen wacht op betere tijden! Kijk voor meer op: www.sinnestate.nl

 • mathijsdeboer plaatste

  Goedemiddag, wij zijn op dit moment bezig met de aankoop van een monumentaal pand in de regio Beemster in Noord-Holland. Hierbij zoeken wij naar een specialist voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Heeft iemand de gouden tip en/of ervaring hiermee? Alvast bedankt voor jullie reactie.

 • Heeft iemand belangstelling voor een donzen matras uit een bedstee van 175 bij 105 cm?
  De boerderij komt uit 1860, ik weet niet hoe oud het matras is. (zo lang besta ik nog niet)

 • Op zoek naar:

 • Dag allen, wij zijn redelijk nieuwe leden van de community en stellen graag onze stolp aan jullie voor. Dat had ik al kort gedaan op de community 'Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp', maar toen werd ons gevraagd of de dit ook in deze community wilde doen, dus waarom niet :-). Wij zijn 2 zussen en hebben, in het dorp Hauwert waar we geboren en getogen zijn, een jaar geleden een stolp gekocht uit 1850. We gaan de boerderij verbouwen tot 2 woonhuizen. Een droom die uitkomt. We houden jullie graag op de hoogte van onze vorderingen. Ons project is ook via Instagram te volgen via https://www.instagram.com/stolphauwert/. Groet, Marieke en Astrid Houtsma

 • w woltz plaatste

  Wat moet je met een mooi monumentaal huis uit 1870, steens muren zonder spouw, hoge ramen met mooi oud glas, houten vloeren die vijf cm boven het zand daaronder uitsteken? Dus geen kruipruimten; zolderverdieping deels ge"isoleerd , niet veel ruimte voor zonnepanelen op het dak. Gasverbruik 4500 kubieke meter. Wel een grote tuin ( totaal een halve hectare) . Is het mogelijk en verstandig en rendabel om in de tuin een klein park zonnepanelen aan te leggen?

 • Lambertus plaatste

  Lambertushoeve

 • Vraagje. Wij hebben een herenboerderij van 1841 in Donkerbroek/Friesland. Ik ben nu de hal aan het renoveren. Origineel zat in de hal een geschilderde lambrisering, kwam tevoorschijn achter de gipsplaten. Vanwege slechte staat van stuclaag en paar scheuren, zijn de muren opnieuw gestuct. Nu ben ik vrij om een lambrisering aan te brengen, wil liever geen geschilderde. Alle muren zijn verschillend, dus niet eenvoudig om een vlakverdeling te maken. Zijn er mensen met een huis uit dezelfde periode (neo classicistisch) met lambrisering in hal of kamer en die hier een foto zouden willen posten?

 • Dag allen,
  Ik ben landelijk redactielid van het tijdschrift Heemschut. Op advies van het Restauratiefonds meld ik me aan bij deze community. Achtergrond is dat ik een artikel voorbereid over het spanningsveld tussen monumentaal erfgoed en de verduurzamingsopgave die er ligt of die mogelijk door eigenaren gevoeld wordt. In het bijzonder ben ik geïnteresseerd in de dilemma's die monumenteneigenaren op dit vlak ervaren. Denk aan gevallen waarin de balans verkeerd uitviel en de keuze voor duurzaamheid ten koste is gegaan van de monumentale waarde, maar ook ben ik geïnteresseerd in goede voorbeelden van verduurzaming met inachtneming van die monumentale waarde. Ook indien nog geen keuzes zijn gemaakt ben ik geïnteresseerd. Wilt u hierover met mij uitwisselen, mailt u mij dan via johannavanderwerff@dockk.nl of bellen 06 20983300. Bij voorbaat dank! Johanna van der Werff

 • De volgende bijeenkomst van de Monumenten Community is op 21 maart in Edam. Het is weer tijd om elkaar te ontmoeten en kennis met elkaar te delen. Schrijf u nu in, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

  https://community.monumenten.nl/node/96

 • Pauline Kick plaatste

  Sinds 4 jaar bewonen wij (Hans Taselaar en Pauline Kick) dit monumentale grachtenpand uit 1625, tevens het oudste huis van IJlst. Het is in de jaren 70 vakkundig gerestaureerd door Yde Schakel. Toen wij hier kwamen wonen hebben wij de restauratieadviezen van monumentenwacht systematisch afgewerkt. Daarnaast hebben wij een bijgebouw gerestaureerd en geïsoleerd en tot atelier verbouwd. Nu zijn wij ons aan het verdiepen om te kijken wat er mogelijk is om het grachtenpand daar waar mogelijk is te isoleren. Het is toch een ingewikkeld verhaal ivm. het behoud van de historische waarde van het huis, en het op de juiste manier te isoleren. Ik vraag mij dan ook af of er meerdere monumenten eigenaren in Sud-West Friesland wonen (een gemeente met de meeste monumenten van Nederland) welke met dergelijke vraagstukken zitten en proberen hier een juiste weg in te vinden. Graag hoor ik dan ook reactie,s op mijn vraag.

 • Sinds 1981 wonen we met veel plezier in onderstaande rietgedekte stolp. Deze stolp hebben we zelf in de meest oorspronkelijke staat terug gebracht.

 • Vandaag in het Noordhollands Dagblad. Lees het artikel van Ed Dekker hier:
  https://www.boerderijenstichting.nl/stolpennieuws/actueel/

 • Ik ben voor een artikel op Monumenten.nl over (gevel)isolatie, op zoek naar een monument waar binnenkort geïsoleerd gaat worden. Een pand waarbij de gevels/dak nog open liggen en een mooi voorbeeld laten zien van hoe het isoleren en ventileren er bij muren/daken uit ziet.

  Dus ga jij binnenkort isoleren? Laat het hieronder weten!

 • Dag allemaal!

  Mijn man Jeroen en ik hebben een rijksmonumentale boerderij in Kerkwijk, gemeente Zaltbommel. De boerderij stamt uit 1841, we wonen er sinds 1,5 jaar met heel veel plezier. Leuk om andere monumenteneigenaren te ontmoeten en kennis en ervaring te delen!

 • Iedereen bekent met Stichting erkende restauratiekwaliteit monumentenzorg?
  EEN BELANGRIJK STARTPUNT VOOR ELKE MONUMENTENBEZITTER!
  Ga naar www.stichtingerm.nl of één van hun andere belangrijke platforms: www.monumentenregie.nl, www.monumententoezicht.nl of www.groenerfgoedzorg.nl.

  Op het gebied van verduurzaming worden er informatieve video's gemaakt:
  - Balans monumentale waarde/verduurzaming. Hoe verduurzaam ik mijn pand zonder de monumentale waarden te niet te doen?
  www.stichtingerm.nl/verduurzaming/video-monument-van-morgen-

  - Isoleren en ventileren. Waarom is dit zo belangrijk?
  www.stichtingerm.nl/nieuws/isoleren-is-ventileren

  Andere onderwerpen volgen binnenkort.

 • Isis Knuvers plaatste

  Beste communityleden,

  Het is al een beetje laat, maar ik wil jullie graag een gelukkig 2020 wensen namens Team Community. Het jaar 2019 eindigde voor ons erg goed met het binnenhalen van het 1000ste lid! Zij heeft inmiddels bericht ontvangen en mag gaan overnachten in een kerk van Heilige Nachten.

  Wij zijn ontzettend trots op de groei die de community doormaakt en we hopen in 2020 nog veel meer monumenteigenaren te kunnen helpen met antwoorden op vragen en met leuke en nuttige contacten. Op dit moment worden de bijeenkomsten voor dit jaar voorbereid, de eerste zal dit voorjaar zijn, jullie lezen hier snel meer over!

  Ik zelf zal er niet meer bij zijn... want ik heb per 1 februari een nieuwe baan buiten de monumentensector. Daarom wil ik jullie bij deze hartelijk bedanken voor al jullie enthousiasme en mooie bijdragen op dit platform, en tijdens de bijeenkomsten. Het was inspirerend om jullie te ontmoeten. Ik vergeet vast mensen, maar ik denk onder andere aan onze enthousiaste leden vanaf (bijna) het eerste uur en vaste on- en offline bijdragers [~128] [~105] [~82] [~23] [~24] [~104] [~339] [~33] [~25] [~163] [~37] [~518] [~612] onze vrienden van de stolpencommunity [~168] en vele anderen!! Bedankt allen!

  Ik wens jullie en al jullie prachtige bijzondere monumenten alle goeds voor de toekomst, met jullie bevlogenheid en alle kennis die hier aanwezig is, moet dat toch goed komen. [~11] [~7] [~17] [~12] en nieuw teamlid [~964] staan voor jullie klaar bij alle vragen over de community/het platform/de bijeenkomsten. Veel succes, samen weten jullie ontzettend veel!

  Hartelijke groeten,
  Isis

 • pvdmeijden plaatste

  Hallo allemaal. Ik ben benieuwd hoe dit samengaan zal verlopen.
  Ik hoop nuttige wenken te ontvangen en kan zelf mogelijk ook geven. Paul.

 • Debuizerd plaatste

  Goedenavond,

  Ik ben nieuw hier dus heb geen idee hoe het hier in zijn werk gaat.
  We gaan het meemaken 😊

  Ik ben zakelijk in het bezit van een rijksmonument in Gorinchem.
  Op dit moment wordt het pand verhuurd aan een kledingzaak.
  De bovenverdieping staat leeg.

  Dit heeft als rede:
  Geen overlast voor de detaillist.
  Moet gerenoveerd worden.

  Nou willen we gaan onderzoeken of een renovatie/verbouwing rendabel zal zijn.

  Het grootste project zal zijn het dak.
  Het betreft hier een oud Hollandse kap van 1600.
  Als je op de zolder staat kijk je op diverse plekken zo naar buiten.
  Het geheel is wel redelijk waterdicht.

  Nou zouden we graag het dak renoveren.
  Zodat renovatie binnen zinvol zal zijn.

  We hebben deze vragen:

  Heeft iemand een tip welk bedrijf deze dak renovatie kan beoordelen en wil offreren ?

  Nou weten we dat er subsidie mogelijkheden zijn voor zo’n renovatie.
  Is er iemand die weet of er partijen zijn die deze hele subsidie kermis kan uitwerken ?
  Hoeft natuurlijk niet voor niets, we willen het graag uitbesteden ?

  Al met al weer een heel verhaal.
  Maar wie weet worden we een eindje verder geholpen.

  Vooruit onze dank aan jullie.

  Groet van Willem,