Onderhoud en restaureren

Openbare groep 202 leden
 • Heb nu een monumentenhuisje in Veere. We hebben op dit moment belangstelling om een kop-hals-romp-boerderij in Friesland te kopen. Volgens de makelaar wil de gemeente graag de monumentenstatus verlenen als er een nieuwe eigenaar is. Na de aankoop moet er een omvangrijke restauratie gebeuren.
  We hopen in deze groep nuttige informatie te vinden en misschien later te delen.

 • Hallo,

  Ik ben eigenaar van het rijksmonument Keizersgracht 798 in Amsterdam. Voor hebben we antieke schuiframen uit 1850 en achter moderne openslaande ramen uit 1995. Alle ramen klemmen en tochten. Kent iemand een specialist die hierbij kan helpen?

  Met vriendelijke groeten en dank,

  Sander

 • Glasatelier Hakenbosch, Dalerveen, Drenthe. Lid glazeniersgilde. Aangesloten bij de NCE Restauratie Glazenier.

 • Leuk om lid te zijn geworden van deze groep en wanneer mogelijk informatie onderling uit te wisselen over onderhoud en restaureren van monumenten.
  Wij wonen in Blaricum in een rijksmonument gebouwd in 1928 door de architect Theo Rueter.
  met vriendelijke groet
  Robert en Ellis de Jonge

 • Allen

  Een wet- en regelgeving vraagje:
  Er zijn van allerlei voorschriften mbt het onderhoud en aanpassing van een monumentaal gebouw. Dat begrijp ik, en dat is prima.
  Ik ben (kandidaat) koper van een woning waar de vorige eigenaar niet perse heel veel boodschap had aan deze voorwaarden had. Zover ik begreep is -sinds dat het een monument is- de erfgoedcommissie nooit ingeschakeld om een aanpassing te valideren.

  Neem ik als koper de aansprakelijkheid daarvoor over? Of blijft de aansprakelijkheid bij de toemalige eigenaar?
  Stel, (ik noem echt maar wat) de kozijnen zijn 15 jaar geleden vervangen voor normale (nette) exemplaren, zonder hiervoor de richtlijn voor historisch timmerwerk te volgen. Of er is gerommeld met de constructie.
  Kan ik als nieuwe eigenaar verplicht worden dit ongedaan te maken, of authentiek te herstellen?

 • Goedemiddag,
  Wij hebben een oud pakhuis uit 1900 en hebben erg last van optrekkend vocht. Zo erg dat het op de tweede verdieping uitslaat in onwijs condensvorming op de ramen. Een handdoek is per raam nodig om te drogen. Onlangs is een nieuw dak geplaatst met isolatie, we hebben genoeg ventilatie en kachels aan. Omdat we niks aan de buitenkant mogen boren/hakken kwamen we diverse vochtsystemen tegen. Bijvoorbeeld ECODRY SYSTEEM van het bedrijf Bedi, DELTA van bedrijf Muurvochtverwijdering.nl en E-dryer van JB Muurdroging. Zij melden allemaal met veel monumenten samen te werken. En alles ziet er veel belovend uit. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?
  Dankjewel alvast!
  Mvg, Willemijn

 • Goedemiddag, met Sharynné en Peter, goed om hier te zijn 💐💐

 • Hallo allemaal,
  Ik woon in een rijksmonument uit 1836.
  Hopelijk vind ik in deze groep veel informatie en kennis over het onderhoud en restaureren van monumenten.
  Hoe om te gaan met optrekkend vocht en isoleren etc.
  Groet, Coby

 • Hallo allemaal. Wij zijn bezig met voorbereidingsplannen voor de aankoop van een monumentale woning en alles wat er bij komt kijken voordat we er kunnen gaan wonen Heb me al veel ingelezen. Ergens kwam ik tegen dat het slim is om een gebruikers handboek op te stellen. Ik heb al uitvoerig gezocht maar een model of een voorbeeld heb ok niet kunnen vinden. Kan iemand mij daar misschien aan helpen. Groeten Roel

 • U kunt nog steeds meedoen aan onze kaartenactie!
  https://community.monumenten.nl/community-events