Financiering

65 leden

 • Onder de naam GMA Advies staan wij al meerdere decennia particulieren en overheden bij op het gebied van de erfgoedzorg. Mooi dat deze community is gevormd. Daar lever ik desgewenst graag een bijdrage aan.

 • Hallo, namens een buitenlandse bedrijf mag ik het pand aan de Leidsestraat 17 in Amsterdam beheren. Ik heb via mijn contacten het bedrijf weten over te halen om het pand te renoveren en te verhuren. Het pand heeft circa 8 jaar op slot gezeten en moet grondig gerenoveerd worden. Inmiddels heb ik contact met afdeling vergunningen van de Gemeente Amsterdam. Ik moet nog steeds de financiering rond krijgen. Aangezien het pand een Rijksmonument betreft, lees ik op internet dat er diverse subsidiemogelijkheden zijn voor de renovatie. Echter ben ik geen expert en wil toch kijken of een combinatie van subsidie en lening tot de mogelijkheden behoort. Zijn er tips voor mij? Alvast bedankt voor de input.

 • goedemiddag allen, ik heb een twee-ledige vraag over onze financiële situatie mbt rijksmonument.
  1. we hebben een lopende verzekering via ASR sinds 1 jaar (3 jaar looptijd). Echter toen we het pand aankochten wisten wij niks van donatus en veel gunstigere regeling. Kan ik hier toch iets mee qua eerder overstappen?
  2. ten tijde van aankoop van het pand wisten wij niks van het NRF (nationaal restauratie fonds) en de hypotheek financieringen tbv aankoop. Kan ik de huidige financiering toch nog omzetten naar het NRF met veel gunstigere voorwaarden?
  Mvg Davy Franssen

 • Subsidie woonhuis (rijks)monumenten
  Let op dat wat je gaat restaureren of groot onderhoud gaat doen dat het voor de subsidie sober moet gebeuren, dus als onderdorpel van raam rot is mag je alleen de dorpel vervangen niet heel het raam. Bij vervangen van heel het raam kun je geen aanspraak meer maken op de 38% subsidie. Zorg dus dat je voor aanvang van het project aangeeft dat je een gespecificeerde rekening wilt ivm de subsidie!

 • De Overgangsregeling ihkv de afschaffing fiscale aftrek is gepubliceerd: https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-woonhuismonumenten…. Voor monumenteigenaren die al vóór 2019 begonnen waren/verplichtingen zijn aangegaan. Wellicht relevant voor leden van deze groep!

 • C B commented on a post in Financiering

 • C B plaatste in Financiering

  Beste allen,

  Wij zitten in dezelfde situatie als Koen.
  Halverwege de restauratie, waarvoor 70% NRF hypotheek en nu worden de spelregels verandert en het is onduidelijk welke regels nu gelden. De helft van het budget uitgegeven en de rest van de werkzaamheden vinden in 2019 plaats.

  Het kan toch niet zo zijn dat lopende projecten dubbel benadeeld worden (70% NRF geen belastingaftrek noch 38% subsidie). Ik hoop en ga ervanuit dat we voor het resterende deel wel de 38% subsidie kunnen aanvragen. Ik heb dit echter nergens in de kamerstukken kunnen terugvinden. Wel geeft de minister aan dat voor reeds afgesloten leningen er niets verandert. Wat dit dan betekent weet ik ook niet aangezien de fiscale aftrek m.i.v. 1-1-19 toch echt vervalt. Als dit dan wordt vervangen voor en 38% subsidie ook voor de projecten waarvan vóór 2019 een 70% lening is afgesloten, dan is het wat mij betreft prima. Maar dát is nu dus niet duidelijk.

  Wij hebben de eerste kamer en financiële commissie aangeschreven over dit knelpunt en het verzoek gedaan om voor de lopende projecten tijdens de wetwijziging, duidelijkheid te verschaffen.
  Financiële verplichtingen zijn in 2018 reeds aangegaan, het nadelig uitpakken voor lopende projecten strook niet met mijn rechtsgevoel.